Hlavní obsah

Maďarsko zavádí povinné roušky a státní zaměstnanci se musí očkovat

Budapešť

Maďarsko zavádí povinnost očkování pro zaměstnance ve státních institucích. Současně soukromí zaměstnavatelé budou moci vyžadovat po svých zaměstnancích očkování, sdělil šéf úřadu vlády Gergely Gulyás. Vláda tak reaguje na zhoršující se epidemickou situaci v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zaměstnavatelé mohou vyžadovat od svých zaměstnanců očkování,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci Gulyás. Potvrdil, že ve státních institucích bude očkování povinné. O této otázce však bude ještě rozhodovat maďarský ústavní soud.

„Zaměstnavatelé mohou uznat výjimky v případě potvrzení od lékaře, že pacient ze zdravotních důvodů nemůže dostat vakcínu,“ uvedl Gulyás. Pokud zaměstnanec očkování odmítne a nemá pro to zdravotní důvody, zaměstnavatel ho může poslat na neplacenou dovolenou a po roce může být propuštěn.

V Maďarsku propustí zdravotníky, kteří se nenechali očkovat

Evropa

Od pondělí se také zavádí povinné nošení roušek ve veřejné dopravě, zakazují se návštěvy v nemocnicích a ředitelé domovů důchodců mohou rozhodnout o zákazu návštěv v jednotlivých zařízeních.

Maďarsko se podobně jako další země střední a východní Evropy potýká s novým rozmachem koronavirové nákazy. Země hlásí 4039 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, což je nejvíc od letošního dubna. Podle aktuálních údajů zemřelo v souvislosti s koronavirem 45. V nemocnicích je 1970 pacientů s covidem, z nichž je 204 napojeno na umělou plicní ventilaci. Země eviduje méně nákaz na počet obyvatel než Česko, má ale vyšší bilanci hospitalizací.

Výdejní okénka, zavřené hotely. Třetina Slovenska bude v nejpřísnějším režimu

Koronavirus

V desetimilionové zemi už bylo očkováno 5 947 085 osob, z nichž druhou dávku dostalo 5 728 025. V procentuálním vyjádření má Maďarsko 59 procent plně naočkovaných obyvatel. Posilující třetí dávku vakcíny dostalo 1 164 000 osob.

Maďarští epidemiologové upozorňovali, že masové akce pořádané v sobotu u příležitosti výročí protikomunistického povstání v roce 1956 mohou způsobit nárůst počtu infikovaných. Například v Budapešti se konal tzv. Mírový pochod za účasti obrovského počtu lidí, kde promluvil i premiér Viktor Orbán.

Reklama

Výběr článků

Načítám