Hlavní obsah

Maďarsko povolilo ruskou vakcínu na covid-19

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarské úřady ve středu povolily používání protikoronavirových vakcín AstraZeneca a ruské Sputnik V. Maďarsko je první zemí, která schválila používání těchto dvou očkovacích látek v Evropské unii, upozornila tamní média.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti AstraZeneca

Článek

Web index.hu v této souvislosti připomněl, že použití vakcíny od firmy AstraZeneca je mnohem jednodušší než v případě látky od firmy Pfizer. Ať už se to týká převozu, skladování, ale i ceny. Vakcína Piferu se musí  převážet a skladovat při teplotě –70 stupňů Celsia. AstraZeneca také tvrdí, že dokáže vyrobit až 200 milionů dávek měsíčně.

Ruskou vakcínou Sputnik V naočkovali už 1,5 milionu obyvatel Ruské federace a k použití byla schválena například také v Argentině a Srbsku.

Maďarsku došla trpělivost. Chce vakcíny z Číny

Evropa

Maďaři označili prodlevy ve společném evropském nákupu a distribuci vakcíny proti koronaviru za skandální. Kabinet proto letos 14. ledna oznámil, že podpoří nákup i takových vakcín, které neschválila Evropská léková agentura.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó připomněl, že Spojené státy, Velká Británie a Izrael jsou už v očkování obyvatel proti nákaze mnohem dál než členské státy Evropské unie. „Omezení zavedená kvůli šíření koronaviru není možné zrušit kvůli skandálně pomalému nákupu vakcín Evropskou komisí,“ řekl šéf maďarské diplomacie.

Ruskou vakcínu Sputnik V by mohli vyrábět i Maďaři

Evropa

Szijjártó připomněl, že Brusel sliboval, že se začátkem roku 2021 v celé Unii rozběhne očkování „obrovskou rychlostí“ a postupně bude možné zrušit jednotlivá omezení.

Maďaři se proto rozhodli jednat na vlastní pěst a předběžně vyjednali také nákup čínské očkovací látky Sinopharm. „Prakticky jsme uzavřeli dohodu s čínskou společností Sinopharm o nákupu jejich vakcín. První zásilka by měla obsahovat až milion dávek,“ uvedl šéf maďarského úřadu vlády Gergely Gulyás.

Budapešťská restaurace se v pandemii stará o hladovějící

Cestování

Použití čínské vakcíny musí ještě povolit maďarské zdravotnické orgány. Jaká je účinnost této očkovací látky, přitom není známo. Leták k vakcíně zmiňuje, že látka může mít 73 vedlejších účinků. Firma je tam zřejmě sepsala jen pro jistotu, zvýšený výskyt nežádoucích účinků po použití této vakcíny totiž hlášen nebyl. Kromě Číny se používá v Bahrajnu nebo Spojených arabských emirátech.

Reklama

Výběr článků

Načítám