Hlavní obsah

Británie hlásí rekordní počty mrtvých i nakažených. Londýn vyhlásil stav ohrožení

Londýn
Aktualizováno

Ve Velké Británii padl smutný rekord, během 24 hodin se tam nakazilo koronavirem nejvíce lidí od začátku epidemie a současně tam v souvislosti s infekcí přibylo nejvíce obětí. Nově potvrzených případů hlásí země 68 tisíc a obětí za den je 1325. Starosta Londýna Sadiq Khan vyhlásil v metropoli kvůli nepříznivé epidemiologické situaci stav ohrožení. Nemocnicím v hlavním městě podle něj hrozí kolaps.

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Jednotka intenzivní péče v londýnské nemocnici Sv. Jiří

Článek

„V Londýně jsem vyhlásil stav ohrožení. Kvůli koronaviru jsme se ocitli v kritickém bodě. Jeden z třiceti Londýňanů má covid-19. Pokud okamžitě nezavedeme nová opatření, zdravotnický systém bude ochromen a zemře podstatně více lidí,“ napsal Khan na Twitter. Nákaza koronavirem se podle jeho mínění vymkla jakékoliv kontrole.

Vakcína od Pfizeru chrání i proti zmutovaným koronavirům, ukazují testy

Koronavirus

V londýnských nemocnicích je momentálně přes 7000 pacientů s nemocí covid-19. Je to o více než dva tisíce nakažených víc než při prvním vrcholu loni v dubnu. Tisícovka nemocných je napojena na ventilátory. Server standard.co.uk napsal, že počet pacientů v nemocnicích dosáhl „kritické“ úrovně.

Anglie a Skotsko jsou až do února v přísném lockdownu

Koronavirus

Kolabuje i záchranka. V Londýně bylo v pondělí v jednu chvíli 700 pacientů, kteří čekali na sanitku, žádná pro ně ale nebyla k dispozici. V úterý museli lidé, kteří požádali o pomoc kvůli přímému ohrožení života, čekat na záchranku v průměru 70 minut. Za normálních okolností v takových případech trvá dojezd sanitky v britské metropoli sedm minut.

Iniciativa Chcípl PES na nedělní demonstraci vyhlásí otevření Česka

Domácí

Lékaři z jednotek intenzivní péče uvedli, že hospitalizovaní lidé ve věku od 19 do 30 let jsou nakaženi novou mutací koronaviru, a varují své kolegy z nemocnic po celé Evropě. Pozitivní test na koronavirus mělo za čtvrtek dalších 10 tisíc obyvatel Londýna. Metropole hlásí 1035,9 případu na 100 tisíc lidí v týdenním sledovaném období. V žebříčku míst, která jsou v zemi infekcí nejpostiženější, zaujímá hlavní město první místo.

Alarmující je vysoký počet infikovaných mezi staršími Londýňany. S tím souvisí i stoupající počet úmrtí v souvislosti s koronavirem.

Foto: Toby Melville, Reuters

Zdravotníci v Londýně při převozu pacienta s koronavirem

Reklama

Výběr článků

Načítám