Hlavní obsah

Každý pátý hospitalizovaný s covid-19 na Slovensku umírá, uvedl ministr. Lockdown zpřísní

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Pandemická komise, poradní orgán slovenské vlády, navrhla v pátek zpřísnění lockdownu, které by zahrnovalo i zákaz vycházení a omezení pohybu mezi jednotlivými okresy. Zpřísnění avizoval ministr zdravotnictví Marek Krajčí, který uvedl, že v nemocnicích nyní umírá každý pátý hospitalizovaný s covid-19. O podobě lockdownu s definitivní platností rozhodne slovenská vláda.

Foto: korona.gov.sk

Vývoj epidemie na Slovensku

Článek

Podle ministra zdravotnictví by se opatření mohla podobat těm, která byla na Slovensku v platnosti v období Velikonoc. Lidé by mohli vycházet z domova pouze do obchodu, do práce, k lékaři a do přírody pouze v rámci okresu. „Situace je vážná, koronavirus vykazuje známky řetězového a nekontrolovatelného šíření,“ uvedl Krajčí.

Ministr upozornil, že pandemická situace se na Slovensku za poslední týden zhoršila a že v nemocnicích umírá každý pátý pacient, které s covid-19 hospitalizují.

Podle vládního webu s daty o koronaviru začalo obětí výrazně přibývat na začátku listopadu, v posledních dnech na Slovensku evidují denně desítky obětí s nákazou. Celkem od začátku pandemie v zemi zemřelo 1122 nakažených.

Slovensko zavede na tři týdny lockdown

Evropa

Podle webu pravda.sk by zpřísněný lockdown mohl začít už 17. prosince, nikoliv od 21. prosince, jak tento týden avizovala vláda. Uzavřít by se měla lyžařská střediska i hotely, s čímž původní plán nepočítal.

Vláda předpokládá, že lockdown potrvá minimálně tři týdny. Fungovat budou jen obchody s potravinami, drogerie a lékárny.

Hlavní hygienik Ján Mikas řekl, že musí dojít ke zpřísnění opatření, aby se zcela nezaplnila kapacita slovenských nemocnic. Počet hospitalizovaných totiž v pondělí poprvé od začátku pandemie překročil 2000 osob. Hrozí také nedostatek personálu, protože přes 2000 zdravotníků je v karanténě.

Lyžování na Slovensku začalo, vzdor slovům ministra dopravy

Evropa

PCR testy odhalily ve čtvrtek 2166 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 18 lidí. Antigenní testy odhalily dalších 3023 případů. V nemocnicích je 1932 pacientů s potvrzenou nemocí covid-19, z toho 144 na JIP a 138 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 127 087 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám