Hlavní obsah

Lidé v Rakousku potřebují do práce potvrzení o bezinfekčnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouské ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer představilo vyhlášku, na jejímž základě se plošně zavádí na pracovišti povinnost předkládat jedno ze tří potvrzení (očkování/prodělání covidu-19/test).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Povinnost předkládat na pracovišti jedno ze tří potvrzení platí od letošního 1. listopadu. Do 15. listopadu je zavedeno přechodné období, během něhož se můžete alternativně používat respirátor typu FFP2. Pak se ale musí každý testovat, pokud není očkován nebo v posledních 180 dnech neprodělal covid-19. Platnost antigenního testu se omezuje na 24 hodin.

Rakousko chystá pro neočkované tvrdé postihy

Koronavirus

Vyhláška nezavádí plošně povinnost nosit respirátor, výjimkou jsou pouze pečovatelská zařízení a nemocnice, kde je nutné kromě předložení jednoho ze tří potvrzení a mít nasazenou ochranu nosu a ústa.

V podnicích, „ve kterých lze očekávat zvýšený pohyb a vzájemné působení, jako jsou diskotéky, kluby, taneční sály či v horských střediscích après-ski bary“, se zavádí pravidlo 2,5 potvrzení. To znamená, že do těchto podniků jsou vpuštěni jen ti, kteří jsou očkovaní, nebo covid v poslední době prodělali a ti, kteří mají PCR test. Antigenní test se uznávat nebude.

Tam, kde se bude vyžadovat předložení jednoho ze tří potvrzení, tedy v běžné gastronomii, hotelech, službách či pořádání různých akcí, se bude uznávat antigenní test, ovšem jeho platnost je snížena na pouhých 24 hodin.

Neočkovaným v Rakousku hrozí lockdown

Zahraniční

V případě vánočních trhů se bude vyžadovat od návštěvníků, aby předložili jedno ze tří potvrzení. Vláda ale upozorňuje, že pokud se epidemická situace zhorší a v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče budou přibývat pacienti, řada pravidel se zpřísní.

Rakouská vláda se v koronavirové epidemii začíná řídit obsazeností lůžek na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích. Se zemskými hejtmany si odsouhlasila plán, který má pět kroků. Pokud by se během sedmi dnů obsadilo více než 300 lůžek na JIP, začne platit pravidlo dvou potvrzení (očkování/prodělání nemoci), které se bude vyžadovat v takzvané noční gastronomii, tedy v barech, nočních klubech, diskotékách a také při akcích nad 500 osob. V nejnovější prognóze odborná komise pro koronavirus předpokládá s 68procentní pravděpodobností, že 3. listopadu bude obsazeno 290 až 450 lůžek na JIP.

Pokud bude obsazeno 400 lůžek na JIP, nebude se uznávat antigenní test a u neočkovaných se bude vyžadovat PCR test.

Očkování nebo negativní testy. Rakousko a Německo chystají adventní trhy

Zahraniční

Při obsazenosti více než 500 lůžek JIP pacienty nakaženými koronavirem, enormně se zvýší tlak na neočkované. Restaurací a služby mohou využívat jen plně očkovaní nebo lidé, kteří v posledních 180 dnech covid-19 prodělali.

Pátý krok se aktivuje ve chvíli, kdy bude v nemocnicích obsazeno pacienty nakaženými koronavirem více než 600 lůžek JIP. V tu chvíli začne platit pro neočkované nejpřísnější režim, a to lockdown. S výjimkou nákupu potravin, léků nesmějí opustit bydliště.

Reklama

Výběr článků

Načítám