Hlavní obsah

Lidé kupují v lékárnách domácí testy jako o závod

Právo, Martin Procházka

Kamenné i internetové lékárny čelí v posledních dnech náporu lidí, kteří mají zájem o domácí samotesty na covid. Například v síti Dr.Max se jejich prodeje denně téměř zdvojnásobují.

Samotest pro domácí použitíVideo: Novinky

 
Článek

„Za jediný březnový den prodeje překonaly celý leden a každý den se ocitáme v prodejích málem na dvojnásobku předchozího, je to opravdu mimořádné,“ sdělil Právu mluvčí Dr.Max Michal Petrov. Zatímco v lednu se v Dr.Max prodalo 1952 domácích samotestů, jen za první březnové úterý jich bylo 2242.

Na stránkách Dr.Max byly ve čtvrtek odpoledne všechny testy nedostupné. „Průběžně doskladňujeme, a dostupnost se mění dokonce i několikrát během dne. Tak je to u každého, nikdo nemá stoprocentní zásoby pořád,“ dodal Petrov.

Z nosu, úst či krve

Testování na koronavirus probíhá různými způsoby, a to buď výtěrem z nosu, úst, testem z krve, nebo metodou tzv. lízátka. Ceny testů se pohybují kolem 150 až 200 korun, při nákupu většího počtu kusů ceny klesají až ke 100 Kč.

Dorazil první milion antigenních testů do škol

Domácí

Dr.Max má v nabídce rychlotesty JoysBio, SafeCare a NewGene. „Nově jsme zařadili výtěrové Lepu Medical a lízátkové V-Check,“ dodal Petrov.

Pilulka.cz prodává testy výtěrem z nosu nebo úst a lízátkový V-Check. Ten zařadila do prodeje v druhé polovině února. „Zájem o testy je obrovský. Od chvíle, kdy jsme informovali o jejich zařazení do naší nabídky, jsme je téměř okamžitě vyprodali, jednalo se o několik tisíc kusů,“ sdělila Právu zástupkyně Kateřina Schotliová.

Právníci: Zaměstnanec odmítající test nesmí na pracoviště, riskuje výpověď

Ekonomika

Lízátko vloží testovaný do úst na 90 sekund, pak ho umístí do testovací kazety a výsledek se objeví po 15 minutách. Jeden test vyjde na 190 korun.

Od čtvrtka se prodávají testy i v síti lékáren Benu. Rychlotesty Covid-19 v ceně 250 Kč za kus se provádějí odběrem pár kapek krve. „Je to první domácí test na trhu, který navíc dokáže odhalit, zda máte v těle protilátky a onemocnění jste již prodělali,“ sdělila Právu mluvčí lékáren Benu Alžběta Poršová. Výsledky se lidé dozvědí již po pěti minutách.

Reklama

Výběr článků

Načítám