Hlavní obsah

Léková agentura EU povolila využívat více dávek vakcíny Pfizeru

– Brusel

Vakcínou společnosti Pfizer/BioNTech může být očkováno více lidí. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek schválila, že z ampulky lze odebrat šest místo pěti dávek. Očkovací kapacita se tím zvýší o pětinu, píše server týdeníku Focus. České ministerstvo zdravotnictví již povolilo při očkování používat šest dávek z jedné ampule koncem minulého roku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Očkovací látka

Článek

Odborníci uvádějí, že je ve farmacii obvyklé, že v lahvičce pro několik dávek je více látky, než je potřeba, kvůli možným ztrátám při aplikaci. K tomu, aby bylo možné využít z lahvičky šest dávek, bylo nutné oficiální povolení výrobce a Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Blatný povolil využití šesti dávek vakcíny z jedné lahvičky místo pěti

Domácí

Na základě posudku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) povolilo ministerstvo zdravotnictví použití až šesti dávek dočasně do konce března a stejně jako další země evropské sedmadvacítky čekalo na oficiální souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky.

„Rozhodně nemůžeme extrapolovat, že tím pádem získáme 20 procent vakcíny navíc. Ne vždycky se to podaří,” upozornil před časem vedoucí lékárník Fakultní nemocnice v Motole Petr Horák.

Vyždímat z ampule šest dávek místo pěti jde, potvrdil Babišova slova hlavní lékárník z Motola

Koronavirus

Očkování první vakcínou povolenou pro použití v Evropské unii od firem Pfizer a BioNTech začalo v Česku na sklonku loňského roku, přesně 27. prosince. Stát má objednány závazně zhruba čtyři miliony dávek, každý očkovaný musí dostat dvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám