Hlavní obsah

Lék proti vším může výrazně snížit počty obětí covidu, tvrdí britský vědec

– Londýn
Novinky, Michal Sobotka

Lék ivermektin se díky britské studii zařadil mezi látky, které mají potenciál bojovat proti koronaviru. Antiparazitikum určené například proti vším by mohlo snížit úmrtnost hospitalizovaných pacientů až o 80 procent, uvedl virolog Andrew Hill z univerzity v Liverpoolu.

Foto: Profimedia.cz

Antiparazitikum ivermektin by mohlo pomoci v boji s koronavirem

Článek

Hill k závěru došel na základě analýzy jedenácti různých studií, kterých se zúčastnilo přes 1400 dobrovolníků. Výsledky ukázaly, že podání ivermektinu dokázalo u pacientů snížit smrtnost o osmdesát procent oproti těm, kteří dostali placebo, a navíc se s jeho pomocí dokázalo tělo koronaviru zbavit rychleji (zhruba do pěti dnů oproti obvyklým deseti).

Očkování proti koronaviru v Německu je propadák, kritizují politici

Koronavirus

Podle vědecké databáze Science Direct, nabízející odborné články z recenzovaných časopisů a knih, je ivermektin schopen za 48 hodin dosáhnout významné redukce virové RNA. Antiparazitikum je navíc schváleno evropským Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv.

Většina těchto studií proběhla v rozvojových zemích a pod záštitou Světové zdravotnické organizace. Konečné závěry studií by měly být k dispozici až v následujících měsících. „Pokud ale budou tyto trendy pokračovat, můžeme hovořit o transformační léčbě,“ věří Andrew Hill.

Antimalarika proti koronaviru? V USA už to zatrhli, nefunguje to

Koronavirus

Experti ale nadšení poněkud brzdí a upozorňují, že výsledky studií jsou jen předběžné. Dodali, že podobně nadějně se jevily také jiné léky, například hydroxychlorochin nebo tocilizumab, jejichž přínos pro léčbu koronaviru byl však nakonec nulový.

Ivermektin je široce dostupný, je ale vydáván na předpis. Vědci, kteří nyní antiparazitikum studují, věří, že je schopný „ochromit nervový systém“ koronaviru a zabránit jeho replikaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám