Hlavní obsah

Krevní test za 15 minut odhalí, jak vážný průběh bude mít covid u nakažených

– Jeruzalém • Aktualizováno
Novinky, mso

Do nemocnic v zemích Evropské unie zamíří nová testovací sada vyvinutá v Izraeli. Na základě krevního vzorku by měl test odhalit, jak závažný průběh bude mít nákaza koronavirem. Test už byl opatřen označením CE a splňuje všechny příslušné směrnice pro uvedení na trh v EU.

Foto: MeMed

Testovací sada MeMedKey.

Článek

MeMed Covid-19 test bude dostupný v nemocnicích, za 15 minut na základě tří klíčových biomarkerů krve určí závažnost covidu u nakaženého pacienta. Na displeji by se pak mělo zobrazit výsledné skóre, nejvyšší hodnotou bude 100.

Výrobce věří, že test může zachránit životy tím, že určí, kteří pacienti mohou mít vážný průběh nemoci. O tyto jedince by tak mohlo být přednostně postaráno. Cena jednoho testu zatím není známá, uvedl deník The Daily Mail.

Saúdská Arábie zakáže na tři roky opustit zemi za cesty do rizikových oblastí s covidem

Blízký a Střední východ

Sada by po odebrání vzorku krve měla analyzovat tři proteiny, jejichž hladina určuje, zda by se pacient mohl ocitnout na jednotce intenzivní péče.

Dva ze tří sledovaných proteinů jsou spojeny s T-lymfocyty v imunitním systému člověka. Třetí pak má odhalit úroveň zánětu v těle.

Právě vyšší hodnoty zánětu a menší hladina zmiňovaných T-lymfocytů jsou často spojovány s vážnějším průběhem covidu-19.

Francie: Povinná vakcína pro zdravotníky i hasiče

Koronavirus

Rizikoví by pak podle testu měli být všichni jedinci, kteří dosáhnou výsledného skóre 40 a více bodů.

Studie ohledně nové testovací sady byla publikována na začátku července. Vědci test vyzkoušeli na 394 pacientech z Izraele, Spojených států a z Německa.

Ve 203 případech test vyhodnotil pacienty jako méně rizikové, 13 z nich nakonec mělo vážnější průběh (6 procent). Ve 191 případech sada vyhodnotila pacienty jako rizikové, 91 z nich nakonec mělo mírnější průběh (47 procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám