Hlavní obsah

Covid opět nabírá na síle, varuje WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že počet infekcí covidem-19 se v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 38 procent. S nástupem nového školního roku rostou obavy, že by se mohla pandemie vrátit, uvedla agentura AP.

Počet případů covidu za srpen celosvětově stoupl o 38 procent, v Turecku se plní ordinace pacientyVideo: AP

 
Článek

Celkově bylo v srpnu – konkrétně od 31. července do 27. srpna – podle WHO nahlášeno více než 1,4 milionu nových případů covidu-19 a více než 1800 úmrtí. Ve srovnání s předchozím 28denním obdobím došlo k 38procentnímu nárůstu případů, ale zároveň i k 50procentnímu poklesu úmrtí.

Zdravotnická organizace nicméně poznamenala, že reálně bude případů daleko více. Kvůli poklesu testování totiž nahlášené případy neodrážejí reálnou míru infekce. Ordinace se začínají opět plnit v Turecku, země ale oficiálně stav nakažených již nemonitoruje.

Proti covidu se stále očkují stovky zájemců

Domácí

Například v Česku bylo za sobotu provedeno 34 PCR testů a 32 antigenních testů, pozitivních jich podle informací ministerstva zdravotnictví bylo jen 13. V pátek krajské hygienické stanice evidovaly 103 nově nakažených, ve čtvrtek 73.

Pandemie covidu oficiálně skončila před několika měsíci. Podle údajů WHO bylo celosvětově hlášeno více než 770 milionů případů covidu-19 a bezmála sedm milionů úmrtí souvisejících s pandemií.

Imunita vyprchává

Agentura AP poznamenala, že s příchodem nového školního roku by počet případů mohl ještě gradovat. Přispět k tomu může podle virologa Jiřího Černého z České zemědělské univerzity i cestování bez omezení. Od respirátorů v dopravě se oproti loňsku také upustilo.

„Přitěžující okolnost to být může, nicméně dokud neuvidíme náznak toho, že začínají čísla skutečně růst, tak podle mého názoru nemá velký smysl zavádět restriktivní opatření,“ dodal.

S variantou EG.5 ale přichází i nejistota. Ačkoliv jde stále o typ omikronu, který je podle WHO nakažlivější, ale zatím se neprokázaly vážnější dopady na zdraví, imunita lidí za poslední rok zeslábla.

Omikron nezmizel. Druhá věc je, že lidé se neočkují
epidemiolog Petr Smejkal

„Zvýšený počet pacientů v nemocnicích, kde virus cirkuluje, není významný a je daný vyšším počtem nakažených, ne vyšší nebezpečností viru,“ míní epidemiolog Rastislav Maďar.

Stovky tisíc lidí se ale nechaly naposledy přeočkovat před mnoha měsíci, někteří dokonce před rokem či dvěma, což by mohl být podle vakcinologa Romana Prymuly problém. „Jejich obranyschopnost už nemusí být tak dobrá, jako byla na sklonku epidemie,“ poznamenal Prymula. Může se tak stát, že pro ně bude prodělání covidu náročnější, než tomu bylo loni.

Na totéž upozorňuje i epidemiolog Petr Smejkal. „Omikron nezmizel. Druhá věc je, že lidé se neočkují, a delší doba od posledního očkování může být faktorem, proč může být závažnějších případů víc,“ uvedl.

Nová vakcína na podzim

Zejména starší osoby a chroniky proto vyzval, ať se nechají znovu přeočkovat nejnovějším typem vakcíny, která bude dostupná na podzim a bude cílit na mutace omikronu. „Nebude už obsahovat původní wuchanský kmen viru, jak tomu bylo u vakcín doposud,“ upřesnil Maďar.

Skeptický je naopak Prymula, podle kterého se lidé k očkování neodhodlají, dokud se covid nezačne opět masově šířit.

Anketa

Necháte se v dohledné době přeočkovat proti covidu-19?
Rozhodně ano.
12,5 %
Ještě nevím, ale možná ano.
13,1 %
Rozhodně ne, předchozí dávky stačily.
41,6 %
Nejsem vůbec očkovaný(á).
32,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39576 čtenářů.

Naděje pro pacienty s dlouhým covidem. Imunolog našel jeho původce

Koronavirus

Reklama

Související články

Proti covidu se stále očkují stovky zájemců

Údaj o více než 1100 očkovaných proti covidu za poslední měsíc a půl může působit takřka neskutečně. Ačkoliv pandemie skončila a covid už není takovou hrozbou,...

Výběr článků

Načítám