Hlavní obsah

Koronavirus a vakcína: Očkování proti covidu-19 bude bezplatné a na etapy

Novinky, Lubomír Popovič

Proti novému typu koronaviru SARS-CoV-2 se již od začátku pandemie vědci po celém světě snaží vyvinout bezpečnou vakcínu. Tři farmaceutické společnosti už ukončily třetí, tedy závěrečnou fázi testování a nyní čekají na schválení vakcín příslušnými úřady.

Foto: Profimedia.cz

Tři farmaceutické společnosti už ukončil třetí, tedy závěrečnou fázi testování vakcíny proti onemocnění covid-19.

Článek

Vakcín proti onemocnění covid-19 bude dostatek

ČR má předobjednáno již 5 500 000 dávek vakcíny, první dodávka by měla dorazit v lednu či únoru 2021. Očkování bude dobrovolné, a i když se původně s bezplatnou vakcinací počítalo jen u některých skupin obyvatel, mělo by být v Česku nakonec hrazené z veřejného zdravotního pojištění všem.

Blatný slíbil vakcínu pro 16 milionů

Koronavirus

Jak uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný, Česko by mohlo nakonec obdržet vakcínu proti koronaviru až pro šestnáct milionů lidí, což převyšuje počet obyvatel republiky. „V prvních měsících nepřijdou miliony dávek, ale desítky, možná stovky tisíc,“ upřesnil Blatný.

Ministerstvo zdravotnictví nyní připravuje vysvětlující kampaň, aby se lidé očkování nebáli. Začít by měla v lednu, podle některých odborníků ale měla odstartovat již dříve. Jako první přijdou na řadu kromě občanů spadajících do některé z rizikových skupin také zdravotníci, pracovníci sociálních služeb a další pro stát důležitá povolání.

Očkování v lednu. První půjdou zdravotníci, senioři a nemocní

Koronavirus

Očkovací látku dodá několik různých společností

Česká republika se zatím zavázala k nákupu vakcín asi pro 5,5 milionu osob za 1,8 miliardy korun. Vakcíny pro dalších až 10,6 milionu obyvatel za 4,5 miliardy korun jsou v záloze od dalších výrobců.

Očkování proti covid-19 od společnosti AstraZeneca bude dostupné pro 1 500 000 lidí, BioNTech a Pfizer 2 000 000 lidí, Johnson & Johnson 2 000 000 lidí. Vyjednává se také s firmou Sanofi.

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Koronavirus

Vláda jedná také o očkovací látce pro nejvýše 2,56 milionu lidí od firmy Curevac, pro maximálně 950 tisíc lidí od firmy Moderna a pro až 3,5 milionu lidí od firmy Novavax, která bude část očkovací látky vyrábět i v ČR.

Moderna požádá o mimořádné schválení své vakcíny v USA i Evropské unii

Koronavirus

Národní strategie počítá se třemi etapami očkování

Předpokládá se, že nejdříve budou očkováni chronicky nemocní, a to včetně lidí trpících obezitou. Dále přijdou na řadu občané starší 65 let a v neposlední řadě také lidé vykonávající povolání důležitá pro fungování státu: zdravotníci z rizikových sektorů, hygienici, záchranáři a laboranti, kteří vyhodnocují testy.

Jako druzí se k vakcíně dostanou kromě dalších zdravotníků také členové vlády a krizových štábů, policisté a hasiči. Ve třetí etapě pak přijdou na řadu ostatní zájemci o očkování. Jak Blatný dále uvedl, žádoucí stav je proočkovanost co největšího množství obyvatel, ideálně min. 70 %. Teprve pak bude mít požadovaný efekt.

Návrat k normálu může zmařit malá proočkovanost, říká epidemiolog

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám