Hlavní obsah

Kontroly karantény budou jako doposud

Jakub Kotalík, Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohled nad tím, jestli lidé dodržují nařízenou karanténu kvůli covidu-19, bude nejspíš probíhat stejně jako doposud. To znamená, že policisté budou hygienikům i nadále asistovat, když o to požádají.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před týdnem po jednání vlády oznámili, že se policisté budou na kontrolách dodržování karantény podílet intenzivněji. Jejich slova navíc vyzněla tak, že by sama policie měla dostávat seznamy lidí v izolaci od krajských hygienických stanic.

Tyto kontroly jsou přitom výhradně v pravomoci hygieniků, kteří v některých případech žádali policii o asistenci na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Blatný: Dva týdny žádné uvolnění a chci kontroly

Domácí

„Místa nebo osoby ke kontrole určuje krajská hygienická stanice (KHS) a policisté při kontrolách pouze asistují,“ sdělila Právu už minulý týden mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. „Tento systém kontrol je nastaven a pro obě strany je srozumitelný,“ doplnila.

Policejní prezident Jan Švejdar se tedy kvůli možným změnám v této praxi v pondělí sešel s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. Ze schůzky však vyplynulo, že se na dosavadním systému nic nemění. Samotní policisté tak bydliště lidí v izolaci obcházet nebudou a zapojí se vždy až na žádost hygieniků, jako tomu bylo doposud.

Policejní kontroly karantény: chybějí lidé i ochrana

Domácí

„Systém zůstává nadále stejný a Policie ČR je připravena na žádost jednotlivých KHS poskytovat potřebnou součinnost v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví. Tak činíme již od počátku pandemie,“ shrnula za policejní prezidium mluvčí Rendlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám