Hlavní obsah

Blatný: Dva týdny žádné uvolnění a chci kontroly

Aktualizováno

Všechny nynější protikoronavirové restrikce by měly podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) platit až do konce nouzového stavu. Chce, aby jejich dodržování bylo také kontrolováno. Stav nouze je vyhlášen do neděle 11. dubna a Blatný doufá, že bude poslední.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé o víkendu vyrazili na pražská nábřeží

Článek

„Nouzový stav do doby, do které ho Poslanecká sněmovna schválila, musí trvat se všemi opatřeními,“ uvedl v neděli Blatný v Otázkách Václava Moravce České televize.

Bude navíc chtít, aby omezení pohybu mezi okresy platila a byla kontrolována i o Velikonocích.

„Já jsem se byl včera projít po Praze, našel jsem 16 kilometrů, a byly zajímavé dvě věci: jednak část lidí opravdu ta opatření nedodržuje a část je dodržuje,“ řekl ministr.

„Když se během odpoledne udělalo hezčí počasí a vyšly ven ještě větší počty lidí, tak se mezi nimi objevili jednak strážníci, jednak i ty covidové hlídky s modrými vestami, a musím říct, že když byli lidé upozorněni, že na to, jak jsem zaznamenal, vždycky reagovali velmi pozitivně,“ dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé v Praze o víkendu vyrazili do ulic

Tiskový odbor metropole v sobotu informoval, že hlídky AntiCovid týmu pražských náplavek napočítaly na tisíc porušení protiepidemických opatření. Šlo třeba o nedodržování rozestupů, nenošení respirátorů či popíjení alkoholu. K některým hlídky přivolaly i strážníky městské policie.

Zrušte roušku, když je člověk sám, vyzvali poslanci v usnesení. Chtějí i další uvolnění

Domácí

Sněmovna v pátek umožnila prodloužení nouzového stavu o dva týdny, vládu potom vyzvala ke zrušení omezení pohybu obyvatel v okresech i kontrol občanů na hranici okresů nejpozději v úterý 6. dubna, tedy po Velikonocích.

Dolní komora také chce umožnit pohyb lidí mezi Prahou a Středočeským krajem nebo zrušení povinného nošení roušek či respirátorů v zastavěné části obce, pokud je člověk na ulici sám či se svými blízkými z domácnosti.

Zákaz cestování mezi okresy patřil mezi nejvíce kritizovaná opatření při sněmovním jednáním o prodloužení nouzového stavu. Opozičním předákům se nelíbí zejména zákaz jezdit i na vlastní chalupy či chaty, pokud jsou v jiném okrese.

Blatný také zopakoval, že jako nejbližší termín možného návratu dětí do škol vidí 12. duben. „Všechny ostatní kroky předpokládají, aby minimálně do té doby byla dodržována stejná opatření,” doplnil Blatný. Varoval, že v opačném případě by se mohla začít epidemická situace znovu zhoršovat.

V Česku bylo za sobotu odhaleno 3955 případů nákazy koronavirem, zhruba o 1500 méně než v sobotu minulého týdne. O víkendech odhalená čísla bývají obecně bývají nižší, pokles byl však znát i ve všední dny.

Klesá také zátěž nemocnic, i když je nadále vysoká. Podle posledních dat se v nich léčí 7337 nakažených, v sobotu minulého týdne jich bylo 8217. Ve vážném stavu je 1800 pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám