Hlavní obsah

Karlovarsko žádá převozy do Německa. Zvládneme to sami, odmítá vláda

Právo, špf, vor, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Zastupitelé Karlovarského kraje včera znovu vyzvali vládu, aby povolila převoz pacientů s covidem-19 do blízkých nemocnic v Německu. Krajské nemocnice podle nich přestávají zvládat nápor pacientů.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Urgentní příjem nemocnice v Chebu

Článek

Nedostatek volných lůžek intenzivní péče hlásí zejména Cheb, kde včera dopoledne měli pouze jedno volné intenzivní lůžko z celkových šestnácti pro covidové pacienty. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale trvá na tom, že Česko tuto situaci vyřeší samo.

Situace není růžová a stále se zhoršuje. Mysleli jsme si minulý týden, že to kulminuje, ale teď je ten stav ještě horší.

„Naši němečtí sousedé jsou v situaci, která je minimálně stejná jako ta naše. Z tohoto důvodu nepovažuji za korektní zatěžovat jejich nemocnice našimi pacienty, když si ČR může pomoci sama,“ vysvětlil Blatný. Uvedl, že české nemocnice mají přibližně dvacetiprocentní volnou kapacitu intenzivních lůžek.

„Celou situaci rozvířila informace od primáře z chebské nemocnice, kterou nikdo jiný než on nepotvrdil,“ řekl ministr. Tento týden vyšle do nemocnice speciální tým, který by měl situaci prověřit. „Chci, aby se na to podívali odborníci, abychom neměli informace jen od jednoho člověka,“ dodal Blatný.

Kritická není situace ale jen v Chebu. Karlovarská nemocnice, která stejně jako chebská spadá pod Karlovarskou krajskou nemocnici (KKN), včera měla volná covidová lůžka jen dvě z osmnácti.

Signatáři požadují převoz pacientů z přeplněné chebské nemocnice do Německa

Domácí

„Převozy v současné době fungují jednoduše. Pokud máme na oddělení nízkou kapacitu, tak existuje centrální registrace akutních lůžek, kde je vidět, která lůžka jsou a nejsou volná,“ řekl Právu mluvčí KKN Vladislav Podracký.

V Karlovarském kraji fungují ještě dvě soukromé nemocnice v Sokolově a v Chebu, které byly včera bez volných intenzivních lůžek pro covidové pacienty.

„Situace není růžová a stále se zhoršuje. Mysleli jsme si minulý týden, že to kulminuje, ale teď je ten stav ještě horší,“ sdělila mluvčí sokolovské nemocnice Markéta Singerová. „Hrozně nám chybí chebská nemocnice. Je cítit, že nejsou pacienti kam ukládat,“ poznamenala. „Intenzivní péče je kapacita nula. Je to teď hodně napínavé,“ dodala.

I kdyby šlo o jednotky případů, tak mít tu možnost co nejdříve připravenou k aktivaci, je podle nás nejlepším řešením.

Za takové situace by lůžka v Německu českým nemocnicím ulehčila. Podle německého Institutu Roberta Kocha má Sasko aktuálně k dispozici 25 procent volných lůžek JIP, v Bavorsku je to zhruba 14,5 procenta. Většina příhraničních okresů se pohybuje kolem 10 procent volných lůžek JIP.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale upozornil, že zajištění péče a pacientů v zahraničí je složitější než v tuzemsku. Podle krajských zastupitelů by ale nemocnicím ulevil i převoz několika málo pacientů.

AstraZeneca bude i pro lidi starší 65 let, počítá ministr Blatný

Koronavirus

„Jsme si vědomi, že situace v Německu je stejně vážná jako u nás, ale mění se. I kdyby šlo o jednotky případů, tak mít tu možnost co nejdříve připravenou k aktivaci, je podle nás nejlepším řešením,“ řekl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Létají i vrtulníky

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale trvá na tom, že situaci na Karlovarsku řeší. „Od 27. ledna do 9. února jsme na žádost hejtmana vyčlenili dva vrtulníky, které transportují pacienty,“ uvedl na sociálních sítích.

Podle něj bylo 28 pacientů převezeno z Karlovarského kraje, například do Prahy, a z toho 23 z chebské nemocnice. Problém Karlovarska je v nízkém počtu lůžek ve srovnání s kapacitami jiných krajů, dodal Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám