Hlavní obsah

Nemocnice na Karlovarsku jsou stále prázdné

Karlovarsko

Ačkoliv na začátku září počet nemocných s covidem-19 na Karlovarsku roste nejvíce ve srovnání s ostatními částmi republiky, hospitalizovaných v ne­mocnicích je minimum. Ve středu se toto číslo zastavilo na šesti pacientech. Navíc nikdo z nemocných s novým typem koronaviru není ve vážném stavu. Vyplynulo to ve středu z informací mluvčí nemocnic v Karlovarském kraji.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Máme čtyři pacienty na infekčním oddělení v karlovarské nemocnici se středním a lehkým průběhem a potom jsou dva nemocní v ostrovské nemocnici,“ uvedla Markéta Singerová, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice.

Na lůžku i pár seniorů

„Jedná se o starší manžele ve věku nad osmdesát let. Celkem je v kraji šest pacientů hospitalizováno s onemocněním covid-19,“ dodala.

Dagmar Uhlíková, lékařská ředitelka této nemocnice, je současně krajskou koordinátorkou očkování proti novému typu koronaviru.

„S paní ředitelkou jsme o té situaci hovořily. Počet onemocnění v kraji roste, což veřejnost znepokojuje. Nicméně v nemocnicích leží všeho všudy šest lidí, což není nikterak dramatické číslo,“ dodala Singerová.

Koronavirová mapa: Karlovarsko dál tmavne. ČR má nejhorší čísla od června

Domácí

„V tuto chvíli nemáme hospitalizovaného žádného pacienta s koronavirem,“ uvedl pro Právo Vladislav Podracký, mluvčí sokolovské nemocnice, kterou provozuje společnost Penta Hospitals CZ.

„Nemáme ani žádné problémy s personálem nemocnice,“ připojil mluvčí informaci, že ani nikdo z lékařů a sester ne­onemocněl.

„Nicméně jsme připravení, máme připravené postupy a lůžka, která budou v případě potřeby vyčleněna pro covidové pacienty. Jsou nastavené systémy, které budou spuštěny, pokud by počet hospitalizovaných narůstal,“ konstatoval Podracký.

Podle mluvčí karlovarských krajských hygieniků Michaely Zajíčkové bylo ve středu v kraji evidováno 157 nakažených, přičemž nejvíce, 119, jich bylo na Karlovarsku, osmnáct na Sokolovsku a dvacet na Chebsku.

ON-LINE: Česko má 376 nově nakažených

Stalo se

„Počty pozitivně testovaných žáků a studentů budou zveřejněny po ukončení plošného screeningového testování ve školách,“ uvedla mluvčí na dotaz, kolik z nemocných tvoří testovaní školáci a studenti.

Podle informací Práva bylo na školách během dvou minulých testování 13 pozitivních žáků a studentů.

Covid si přivezli z dovolené

Podle Zajíčkové si osmnáct pacientů přivezlo covid z dovolené, přičemž se jednalo o návraty z Rakouska, Bulharska, Turecka, Polska, Německa, Nizozemska a Kazachstánu.

„Narůst případů onemocnění covid-19 v Karlovarském kraji souvisí především s testováním v rámci karanténních opatření v rodinách, dále s probíhajícím preventivním testováním ve školách, návraty z dovolených ze zahraničí a návraty do zaměstnání, obecně s vyšší mobilitou osob,“ popsala důvody navýšení čísel onemocnění mluvčí hygieniků s tím, že všechny pozitivně testované osoby se daří vytrasovat do 48 hodin.

Babiš: Počet nakažených dál poroste. Opatření ale budou lokální

Domácí

Vrcholní představitelé vlády hovořili v posledních dnech o tom, že při dalším šíření nákazy již nepřistoupí k plošným restrikcím, ale bude se postupovat lokálně.

Právo se proto karlovarských hygieniků dotazovalo, o jaká restriktivní opatření by se mohlo konkrétně jednat, zda je k tomu připraven plán a zda je popřípadě nastaven podle toho, kolik lidí onemocní.

„Krajská hygienická stanice v tuto chvíli vyhodnocuje epidemiologickou situaci, zatím žádná opatření neplánujeme,“ uvedla k otázce Zajíčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám