Hlavní obsah

Karanténa: Kdy je povinná, co obnáší a jak se liší od nařízené izolace

Novinky, Lubomír Popovič

Karanténa je opatření, které má za cíl znemožnit šíření koronaviru mezi ostatní lidi. Přistupuje se k ní v případě, že dojde k rizikovému kontaktu s člověkem pozitivně testovaným na onemocnění covid-19. Karanténu nařizuje praktický lékař, popřípadě zaměstnanec hygienické stanice, kteří určí i délku jejího trvání.

Foto: Caitlin Ochs, Reuters

Lydia Hassebroeková, která je s rodinou v karanténě v newyorském Brooklynu se přes okno zdraví se svpou kamarádkou Rose.

Článek

Co je karanténa a jak dlouho trvá?

Karanténa slouží k oddělení osob, u nichž je po rizikovém kontaktu (zjištěném například trasováním či pomocí aplikace eRouška) na nákazu podezření, ale ještě nebyla prokázána ani vyvrácena. Karanténa je v tomto případě povinná a většinou probíhá v domácnosti či na jiném vhodném místě (např. na chatě).

Karanténa trvá obvykle 10 dní od kontaktu s nakaženou osobou, pokud byl optimálně 5. až 7. den od kontaktu (nejpozději však 10. den od kontaktu) proveden test na covid-19 s negativním výsledkem. Pokud se nepodaří během 10 dnů tento test provést, trvá karanténa 14 dní.

Karanténa bude opět 14 dní

Domácí

Izolace vs. karanténa: v čem je rozdíl

V izolaci jsou osoby, kterým byla nákaza koronavirem testováním prokázána, zatímco v karanténě jste v době, kdy je na nákazu podezření, ale nebyla ještě potvrzena ani vyvrácena. Pokud se u vás za celou dobu karantény neobjeví příznaky onemocnění covid-19 a váš RT-PCR test vyšel negativně, jste zdraví a 11. den můžete opustit karanténu. Pokud byl výsledek testu pozitivní, onemocněli jste a musíte do izolace.

Mění se pravidla karantény. Nemusí do ní naočkovaní

Domácí

Domácí izolaci je nutné dodržovat, pokud jste byli pomocí RT-PCR testu potvrzeni jako covid-19 pozitivní a není nutná vaše hospitalizace. Obecně platí, že izolace trvá min. 10 dní od pozitivního výsledku testu. Po uplynutí této doby vás po konzultaci váš praktický lékař může z izolace propustit, podmínkou ale je, že poslední 3 dny nemáte příznaky onemocnění covid-19.

Pro karanténu se ale na rozdíl od izolace můžete rozhodnout i dobrovolně: více než vhodné je to zejména tehdy, pokud byl někdo ve vašem okolí testován pozitivně a došlo mezi vámi k rizikovém kontaktu - za ten se považuje takový kontakt, který probíhá bez roušky nebo respirátoru na vzdálenost menší než dva metry od nakaženého, a to po dobu delší než 15 minut.

Jak se chovat v karanténě

  • Zůstaňte doma a důsledně se vyhýbejte kontaktu s ostatními.
  • Případné příznaky covid-19 (vysokou teplotu, kašel, potíže s dýcháním) nahlaste svému praktickému lékaři, ten určí další postup.
  • Používejte obličejové roušky: chráníte tak před případným nakažením osoby ve vašem okolí.
  • Se svým zaměstnavatelem se domluvte na práci z domova (pokud je to možné).
  • Dbejte na zvýšenou dezinfekci domácnosti, hlavně toalety a často užívaných ploch či předmětů.
  • Nákup nebo vyzvednutí léků nechejte na jiném členovi rodiny, případně požádejte přátele, sousedy či sociální pracovníky.
  • Udržujte se psychicky v pohodě, jak jen to jde: v kontaktu s rodinou a přáteli zůstávejte i nadále, ale kontakt omezte na telefon, e-mail nebo sociální sítě.

S nakaženým v jedné domácnosti: Jak se vyhnout přenosu covidu-19 na ostatní

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám