Hlavní obsah

Johnson zaplatil pokutu za koronavirový večírek v Downing Street

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Za pořádání večírků v Downing Street během přísné koronavirové uzávěry v letech 2020 a 2021 dostane pokutu i britský premiér Boris Johnson a jeho ministr financí Rishi Sunak. V úterý to podle médií uvedl vládní mluvčí. Oznámení přišlo jen krátce poté, co policie informovala, že v souvislosti s vyšetřováním večírků, při nichž se nedodržovaly tehdy platné společenské restrikce, udělí dalších 30 pokut.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Premiér Boris Johnson přislíbil Kyjevu další vojenskou pomoc.

Článek

Již koncem března přitom rozdala prvních 20 peněžitých trestů. Šéf labouristů Keir Starmer vyzval Johnsona k okamžité rezignaci, lídr liberálních demokratů Ed Davey požaduje hlasování Dolní sněmovny o nedůvěře vládě.

Zatím není jasné, kolik liber budou muset Johnson se Sunakem zaplatit.

Britská policie již řadu týdnů vyšetřuje 12 setkání v Downing Street a jiných částech vládní čtvrti Whitehall, která se podle britských médií konala v době, kdy v Británii platily přísné restrikce přijaté v boji proti covidu-19. Předseda vlády se v této souvislosti sice několikrát omluvil, odmítl ale uznat, že se provinil proti platným nařízením.

Britská vláda kvůli skandálům údajně vydírá vlastní poslance

Zahraniční

Kvůli aféře označované jako Partygate rostl na začátku roku tlak na Johnsonovu rezignaci a řada pozorovatelů považovala jeho pozici za dlouhodobě neudržitelnou. Proti Johnsonovi se v souvislosti s porušováním pravidel stavěli i někteří členové Konzervativní strany. Premiérovi však v tomto ohledu „pomohla“ válka na Ukrajině, která protesty od opozice i z vlastních řad dočasně utlumila.

Nové oznámení o pokutách by však podle médií mohla aféru znovu oživit. Server Sky News v tomto ohledu označuje za překvapivou především pokutu pro Sunaka, jemuž se dosud dařilo aféře vyhýbat.

Já dostal pokutu a premiér ne? Britové žádají o vrácení peněz kvůli vládnímu pokrytectví

Zahraniční

Johnson již v minulosti dal najevo, že kvůli celé věci nehodlá rezignovat. Pokud by však po novém oznámení odstoupil Sunak, který v poslední době čelí tlaku také kvůli kontroverzím kolem podnikání jeho manželky Akshaty Murthyové, ocitl by se Johnson v mimořádně politicky zranitelné pozici, domnívá se hlavní politický zpravodaj Sky News Jon Craig.

„Selhání“ v premiérské kanceláři už na konci ledna v předběžné zprávě popsala vysoce postavená vládní úřednice Sue Grayová. V dokumentu uvedla, že v nejvyšších vládních kruzích se porušovala protiepidemická opatření. Vláda původně slibovala, že celou její zprávu dá k dispozici veřejnosti. Záležitost však začala souběžně vyšetřovat i policie, což zveřejnění velké části zprávy znemožnilo, jelikož se nyní týká aktivního policejního vyšetřování.

Policie minulý měsíc udělila prvních 20 pokut. Podle Reuters tak v podstatě potvrdila, že někteří členové vlády a jejich zaměstnanci spáchali přestupky, ze kterých je vinila britská média i zpráva z nezávislého vyšetřování. Policie však neupřesnila, koho se pokuty týkají. Dodala, že dělá všechno pro to, aby vyšetřování postupovalo rychle kupředu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám