Hlavní obsah

„Jedeme nadoraz.“ Většina klientů i zaměstanců domova v Těních je nakažená

Koronavirus silně zasáhl dům pro seniory a zdravotně postižené v Těních na Rokycansku. Nakažených je 17 klientů z 30. Nemocná je také většina zaměstnanců. Na pomoc proto přijedou policisté i vojáci.

Foto: pecetene.cz

Dům pro seniory a zdravotně postižené v Těních

Článek

Ze šesti pracovníků, kteří se starají o klienty, zbyli jenom dva. „Jedeme nadoraz. Situace je opravdu náročná,“ řekla deníku Právo ve středu odpoledne ředitelka Péče Těně Jitka Křenková.

Předchozí vlny pandemie zvládali bez větších problémů, až teď je zařízení v izolaci. „Všech sedmnáct klientů má jen lehký průběh. Zaplaťpánbůh, že předtím dostali dvě dávky očkování. Minulý týden měli jít na třetí dávku, ale bohužel se objevil první pozitivní,“ zalitovala Křenková.

Zdravotníkům upekla 15 tisíc sušenek, teď je na JIP

Koronavirus

Ředitelka neví, kdo nákazu do zařízení přinesl. Největší starosti jí teď dělá najít dostatek lidí, kteří budou o seniory a osoby se zdravotním postižením pečovat. „Oslovila jsem děvčata ze zdravotnických škol, která nám jindy pomáhala, ale tentokrát nepřijdou. Volali nám jejich rodiče, že se o ně bojí,“ uvedla.

Proto už požádala Plzeňský kraj o podporu. Podle mluvčí hejtmanství Heleny Frintové dorazí na Rokycansko armáda. „Do té doby nám pomůžou čtyři policisté. První nastupují už ve čtvrtek. Je to pořádný stres, ale my se jen tak nedáme,“ zdůraznila ředitelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám