Hlavní obsah

JAR chce vakcíny AstraZeneca s někým vyměnit

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrická republika zvažuje, že by dávky oxfordské vakcíny AstraZeneca prodala nebo vyměnila s jinými státy. Oznámil to tamní ministr zdravotnictví jen den poté, co vyšlo najevo, že tato očkovací látka není příliš účinná proti jihoafrické variantě viru.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Původně měla jihoafrická vláda v úmyslu AstraZenekou naočkovat zdravotníky v první linii. Po neuspokojivých výsledcích studií od toho plánu sešlo. Místo toho použije vakcínu od firmy Johnson & Johnson.

Jenže JAR má v tuto chvíli asi jeden a půl milionu dávek AstraZeneky a neví, co s ní.

V JAR stáhli vakcínu od AstraZeneky. Na mírný průběh prý účinkuje jen omezeně

Koronavirus

„Už se nám ozvaly některé země, abychom jim je prodali,“ uvedl jihoafrický ministr zdravotnictví Zweli Mkhize. Dodal ale, že počká na vyjádření odborníků.

„Naši vědci ještě zvažují, co s vakcínou od AstraZeneky dělat a na základě jejich doporučení vakcínu ještě před expirací vyměníme,“ řekl Mkhize.

Vakcína proti variantě nefunguje

V pondělí informovala světová média o výzkumu jihoafrických vědců, kteří zjistili, že vakcína od AstraZeneky poskytuje „minimální ochranu“ proti mírné a středně těžké infekci způsobené jihoafrickou variantou koronaviru.

Vakcína od AstraZeneky není proti jihoafrické variantě účinná, ukázala studie

Koronavirus

Studie zatím neprošla recenzním řízením, ale místní vědce a politiky její závěry velmi znepokojily. Jak uvádí britská BBC, je přesto velmi pravděpodobné, že vakcína bude účinná proti těžkému průběhu.

„Neexistují žádné důkazy o tom, že tato vakcína není účinná při prevenci hospitalizace a závažného průběhu nemoci a úmrtí, což je přece to, oč s těmito vakcínami usilujeme,” hájil vakcínu náměstek britského ministra zdravotnictví Edward Argar.

Nikdo ale nemluví o důkazech, které by tvrdily, že vakcína proti těžšímu průběhu účinná je.

Jižní Afriku trápí nová mutace koronaviru. Je nakažlivější

Svět

Jihoafrická varianta způsobuje rychlejší a snazší přenos viru. Zatím neexistují důkazy, že by způsobovala horší průběh nemoci. Podle vědců představuje tato mutace v současnosti 90 procent všech případů v Jihoafrické republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám