Hlavní obsah

Japonci šli po kapénkách

Právo, ČTK, BBC, brw

Bezpečnou kapacitu stadionů v době koronavirové krize testuje Japonsko, které se v létě chystá uspořádat odložené letní olympijské hry.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Japonci zkoumali přenos kapének během sportovních zápasů na stadionech. Japonsko by příští rok mělo hostit odložené letní olympijské hry

Článek

Podle britského listu The Guardian diváky tří baseballových zápasů na tribunách stadionu v Jokohamě sledovaly v minulých dnech kamery s vysokým rozlišením.

Testovalo se také zařízení schopné monitorovat oxid uhličitý i přístroje na měření rychlosti pohybu vzduchu.

Ze statistiky
V Japonsku se covidem-19 nakazilo 102 tisíc lidí.
Zemřelo necelých 1800.
To je pro zemi se 126 miliony obyvatel relativně nízké číslo.

Máme bezpečné UV záření, které zabíjí koronavirus, hlásí Japonci

Koronavirus

Vše dohromady má poskytovat informace o šíření kapek slin, když diváci křičí, jedí nebo pijí. Stadion v Jokohamě si nevybrali náhodou.

Na stadion o kapacitě 34 000 míst mohlo v pátek přijít 16 000 lidí, v sobotu bylo povoleno zvýšit návštěvnost na 80 procent a v neděli pak na 100 procent. Všechna povolená místa ale obsazená nebyla, protože v Japonsku se nepatrně začal zvyšovat denní počet nakažených a lidé raději zvolili možnost sledovat zápasy z domova.

Na letní olympiádě, která by měla začít příští rok v červenci, to má být hlavní dějiště softbalových a baseballových zápasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám