Hlavní obsah

Jaká covidová opatření nyní platí v turistických destinacích

Počet lidí nakažených koronavirem v létě stoupá. Některé země zvažují zavést koronavirová opatření, žádná zásadní omezení ale při vstupu do nejčastějších turistických destinací zatím neplatí. Ve většině zemí platí povinnost roušek ve zdravotnických zařízeních, například v Řecku či Itálii i ve veřejné dopravě.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Chorvatsko

Při vstupu není nutné prokazovat bezinfekčnost ani vyplňovat zdravotní formulář. Ve všech zdravotnických zařízeních a pečovatelských ústavech platí povinnost mít roušku.

Řecko

Není nutné prokazovat bezinfekčnost ani vyplňovat zdravotní formulář. Platí povinné nošení respirátoru třídy FFP2 v hromadné dopravě, v taxíku, vnitřních prostorách lodí, ve zdravotnických zařízeních a lékárnách.

Španělsko

Vstup ze zemí EU či zemí Schengenu není ničím omezen, nevyžaduje se prokázání bezinfekčnosti ani zdravotní formulář. Po celé zemi ale platí povinnost roušek ve zdravotnických zařízeních, lékárnách a pečovatelských ústavech jak u personálu, tak u návštěvníků.

Turecko

Pozemní, vzdušné i námořní hranice jsou otevřené, neplatí žádná omezení pro vstup. Roušky je nutné nosit jen ve zdravotnických zařízeních, v ostatních případech se doporučuje dostatečný odstup.

Itálie

Není nutný ani formulář, ani doklad bezinfekčnosti. Ve všech prostředcích hromadné dopravy a zdravotnických zařízeních platí povinnost nošení respirátorů třídy FFP2.

Rakousko

Pro vstup neplatí žádná koronavirová omezení, ve zdravotnických a pečovatelských zařízeních se vyžaduje respirátor třídy FFP2. Na území hlavního města Vídně platí tato povinnost také v lékárnách a hromadné dopravě.

Německo

Cestování do země není ze zdravotního hlediska nijak omezeno, pro pobyt platí obecně povinné nošení respirátorů třídy FFP2 jen ve veřejné dopravě, zdravotnických a pečovatelských zařízeních. Respirátory mohou požadovat i některá další zařízení nebo obchody a restaurace, tato opatření jsou v gesci jednotlivých spolkových zemí.

Bulharsko

Vstup je možný bez pandemických omezení. Už od dubna neplatí ani další opatření, jakým bylo povinné nošení roušek v uzavřených veřejných prostorech nebo omezování počtu lidí na určitých místech.

Čtyři kategorie rizik

Podle rozhodnutí amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) má systém hodnocení rizika nákazy čtyři kategorie.

Země v kategorii 1 musí mít podle tohoto kritéria pod 50 případů infekce, v kategorii 2 od 50 do 100 případů, v kategorii 3 nad 100 případů. Kategorie 4 je podle CDC vyhrazena pro země s mimořádně rychle se zvyšujícím absolutním počtem nakažených.

V kategorii 1 je podle CDC v současné době pouze jedna země, a to Rumunsko. Do kategorie 2 se řadí například Severní Makedonie, Bosna a Hercegovina nebo Polsko.

Většina zemí, téměř polovina světa, nyní podle střediska spadá do kategorie 3. Týká se to třeba Francie, Německa, Řecka, Itálie, Portugalska, Turecka, Španělska a České republiky, ale i Tuniska, Bolívie či Peru. V nejnebezpečnější kategorii 4 se zatím neocitla žádná země.

Reklama

Výběr článků

Načítám