Hlavní obsah

Jak se vinou covidu vyvíjela nadměrná úmrtnost: Nejhorší byl listopad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

19. červenec 2020. Poslední den, kdy koronaviru navzdory nepřekročila úmrtnost v Česku očekávanou hodnotu. Nadměrná úmrtnost (tzv. P-skóre) přitom vinou pandemie stoupá na celém světě a Česko není výjimkou. Nejhůř si vedlo na začátku listopadu, a přestože došlo ke zlepšení, dobře na tom není ani teď.

Článek

Od března loňského roku, kdy byl zaznamenán první koronavirový případ, zemřelo na území České republiky s nemocí covid-19 celkem 23 083 lidí. Ti zvýšili tzv. nadměrnou úmrtnost. Ta udává, o kolik se v procentech zvedl počet mrtvých oproti průměrnému počtu úmrtí v letech 2015 až 2019, kdy žádná pandemie na světě nebyla.

Během první vlny se Česko drželo. I díky včasným opatřením počet úmrtí nijak dramaticky nestoupal, zatímco na čele se nechtěně přetahovala Belgie s Británií. V obou těchto zemích se v dubnu úmrtnost zvýšila o více než 100 procent.

V lednu zemřel na Slovensku rekordní počet lidí

Koronavirus

V České republice se situace začala dramaticky zhoršovat až po prázdninách. Tedy v období, kdy došlo k rozvolnění všech opatření a lidé žili prakticky bez omezení. V polovině srpna poprvé překročila hranice nadměrné úmrtnosti 10 procent a od té doby rychle stoupala.

Vrcholu dosáhlo Česko na začátku listopadu, první listopadový den byla úmrtnost o 105 procent vyšší než ve stejný den v průměru zmiňovaného období 2015 až 2019. O týden později pak vystoupala na 108 procent. Nejblíže Česku byla v té době Belgie s 84 procenty nadměrného úmrtí.

ČR má v přepočtu jedenáctkrát víc případů za 14 dní než Německo

Koronavirus

Zatímco Belgii se ale z nejhoršího podařilo vyhrabat a ke konci ledna letošního roku už se dokonce dostala do záporných čísel (to znamená, že úmrtí má méně, než se podle průměru z minulých let očekávalo), Česku se od listopadu podařilo křivku snížit jen na 45 procent nad průměr. Vede si například výrazně hůře také oproti státům jako USA či Brazílie, které patří v absolutních číslech koronaviru mezi špičku.

V porovnání se sousedními státy si podobně špatně vede ještě Slovensko, poslední data odtud jsou ale z prosince, kdy měli Slováci 62procentní nadměrnou úmrtnost, Česko v té době bylo na necelých 43 procentech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám