Hlavní obsah

Izraelské úřady mají znát identitu lidí, kteří odmítnou očkování

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský parlament ve středu schválil zákon, na jehož základě mohou místní samosprávy sdílet identitu lidí, kteří nebudou očkovaní proti koronaviru. Tento krok zvýšil obavu o soukromí obyvatel, kteří vakcinaci nepodstoupí. Vládní strana Likud zákon obhajuje, chce jím jen více podporovat očkování, uvedla agentura AFP.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Zákon umožní místním samosprávám, ministerstvům školství a sociálních věcí znát a sdílet mezi nimi jména, telefonní čísla a adresy občanů, kteří nebudou proti koronaviru očkovaní. Oficiálně z důvodu, aby „orgány mohly tyto lidi oslovit napřímo a motivovat je k tomu, aby se nechali očkovat“.

Třetina Izraelců dostala už obě dávky vakcíny

Zahraniční

Tento právní předpis má být podle izraelského parlamentu platný až tři měsíce poté, co bude pandemie koronaviru prohlášena za ukončenou.

Přijetí zákona však vzbudilo obavy z narušení soukromí občanů. „Očkování podporuji, ale nemůžeme do něj přece někoho nutit,“ uvedl 32letý Itaj Šimon z Tel Avivu.

V parlamentu debatu na toto téma odstartovala předsedkyně Izraelské strany práce Merav Micha’eliová. Premiéra Benjamina Netanjahua nařkla z toho, že lidem brání v tom, aby mohli chránit soukromí svých lékařských záznamů, do kterých nikomu jinému nic není.

Měníme naše vakcíny za diplomatickou podporu, kritizují v Izraeli. Dostane je i ČR

Koronavirus

„Pořád slýchám námitky ohledně narušení soukromí. Je soukromí důležitější než život samotný?“ obhajoval zákon před kolegy poslanec vládní strany Likud Chajim Kac.

Podle oficiálního prohlášení parlamentu budou osobní informace využity pouze pro účel kontaktování a motivace lidí, kteří očkování odmítají. Do dvou měsíců po kontaktování mají být údaje smazány. V případě lidí, kteří si nebudou přát, aby byli opětovně kontaktováni, budou informace taktéž smazány.

Izrael patří v očkování mezi nejlepší země na světě. Vakcinací už prošlo 4,6 milionu lidí, z toho 3,2 milionu lidí má očkování kompletně za sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám