Hlavní obsah

Izrael má hotovo, zrušil i roušky

– Jeruzalém • Aktualizováno

Masivním očkováním společně s přísnými opatřeními, která Izraelci pečlivě dodržovali, se země vypořádala s nákazou koronavirem a mohlo se zrušit jedno z posledních opatření, a to povinnost nosit roušky. Od úterý se nemusí v Izraeli nosit roušky ani ve vnitřních prostorách. Lidé bez nich vyrazili do práce poprvé za více než rok, připomíná agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael zrušil povinnost nošení roušek uvnitřVideo: Reuters

 
Článek

Venku si nemusejí obyvatelé země chránit dýchací cesty od dubna.

Devítimilionový Izrael zahájil vakcinační kampaň 19. prosince. Tamní zdravotníci od té doby plně naočkovali kolem 55 procent obyvatel. Jejich počet se podle agentury Reuters tento měsíc významně nezvýšil, ačkoliv se už mohou nechat očkovat i děti ve věku od 12 do 15 let.

Pro porovnání, v desetimilionovém Česku se začalo proti koronaviru očkovat vloni na konci prosince. Od té doby bylo podáno 6,66 milionu dávek, plně naočkovaných je 2,17 milionu lidí.

V Izraeli hromadná očkovací kampaň, společně s karanténními opatřeními, snížila počet denních přírůstků nákazy z průměrných 8600 odhalených denně během největší krize na 19 nakažených, které testy odhalily tuto neděli, píše server The Times of Israel.

Vakcíny proti koronaviru chrání i novorozence, ukazují studie

Koronavirus

Na vrcholu pandemie ministerstvo zdravotnictví evidovalo 88 tisíc aktivních případů koronaviru v jednu chvíli a 1228 pacientů ve vážném stavu. V pondělí registrovalo 212 aktivních případů a 29 pacientů ve vážném stavu, uvedl server.

Izrael proto postupně rozvolnil opatření proti šíření koronaviru. Dýchací ústrojí si však budou muset nadále zakrývat neočkovaní pracovníci nebo návštěvníci zdravotnických zařízení či domovů pro seniory, cestující v letadlech nebo lidé mířící do karantény.

V obdobně velkém Česku byly potvrzeny první případy nákazy koronavirem vloni 1. března. Od té doby bylo pozitivně testovaných 1,67 milionu lidí. Za celou dobu epidemie zemřelo 30 229 osob s covidem-19. Denní nárůsty počtu nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na 17 tisíc.

Současně se snižují denní počty úmrtí. V březnu se pohybovaly až kolem dvou stovek, zatímco v posledních zhruba dvou týdnech jsou v řádu jednotek. Za pondělí dokonce ministerstvo uvádí, že nezemřel žádný člověk s covidem-19, což by bylo poprvé od začátku loňského září.

Reklama

Výběr článků

Načítám