Hlavní obsah

Izrael hlásí rekord. Má nejvíc nakažených za den od začátku pandemie

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Den před začátkem školního roku jsou mezi Izraelci opět vysoké počty nakažených koronavirem – vůbec nejvíce od začátku pandemie. Za pondělí eviduje tamní ministerstvo zdravotnictví téměř 11 tisíc případů. Míra hospitalizací se ale zatím drží na uzdě, za což podle premiéra Naftaliho Benneta může především skutečnost, že už země měsíc očkuje třetí dávkou vakcíny.

Foto: Profimedia.cz

Testování v Izraeli

Článek

Za uplynulý den přibylo 10 947 případů infekce, za což zřejmě může fakt, že se kvůli nadcházejícímu návratu žáků do škol více testuje. Velká část nakažených totiž pochází z řad dětí, které často ještě ani nemohou být očkovány.

Údajem, který se podle expertů nejvíce vyplatí sledovat, je počet hospitalizovaných. Těch je v tuto chvíli 719, z toho 217 v kritickém stavu a 172 na plicní ventilaci. Tato čísla stále klesají.

Třetí dávka v Izraeli: Úbytek hospitalizovaných

Koronavirus

Pro porovnání, uprostřed ledna bylo ve vážném stavu 1130 lidí, z toho 276 na ventilátoru.

Sestupnou tendenci má rovněž reprodukční číslo, které je k úternímu dni na hodnotě 1,09.

Covid prodělala téměř pětina dětí ortodoxních židů v Izraeli

Zahraniční

Premiér Bennet, který byl v době, kdy byl ještě v opozici, hlasitým kritikem zavádění lockdownů, věří, že nárůst případů lze zvládnout skrze očkování a preventivní opatření, jakými jsou například roušky a dodržování bezpečných rozestupů.

Nenaočkovaní učitelé nesmí do práce

Izraelská vláda vyzvala všechny obyvatele nad 12 let, aby se registrovali k očkování třetí, takzvaně podpůrnou dávkou (angl. booster jab) látky od společností Pfizer/BioNTech.

Dvěma dávkami je v tuto chvíli v Izraeli naočkováno 60 procent z 9,3 milionu obyvatel, včetně 80 procent dospělých.

Ve středu v zemi začíná školní rok, většina škol se vrátí k prezenční výuce. Učitelé, kteří nebudou naočkovaní, budou mít zákaz vstupu na pracoviště, odhlasoval v pondělí Bennetův kabinet. Stejným pravidlem se budou muset řídit lékaři a pracovníci v sociálních službách.

Blíží se také oslavy příchodu židovského nového roku, některé náboženské autority už ale avizovaly, že hromadné akce během svátku Roš ha-šana pořádat nebudou. Začátek svátku letos vychází na 6. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám