Hlavní obsah

Itálie zmírňuje restrikce, ale jen pro očkované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálie začíná rozvolňovat protikoronavirová opatření, ale pouze pro ty, kteří mají ukončené očkování, píše deník Corriere della Sera. Od 11. února se roušky nemusí nosit venku, otevírají se diskotéky a noční kluby. Navštívit je ale mohou pouze držitelé „zelených pasů“, tedy ti, kteří mají ukončené očkování. Současně se zmírňují koronavirové restrikce pro zahraniční turisty.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Italský premiér Mario Draghi

Článek

Země umožní turistům vstup do restaurací a hotelů i v případě, že je jejich certifikát o očkování proti covidu-19 nebo prodělání nemoci starší než půl roku. Musí ale předložit negativní test. Změna pravidel pro turisty tak pomůže těm, kteří byli na očkování nebo prodělali covid-19 před více než půl rokem.

Stejně bude Itálie postupovat i v případě turistů, kteří jsou očkovaní preparátem neschváleným v EU, tedy například těch z Ruska či Číny.

Pro ty, kteří covid neprodělali a vakcínu nedostali, zůstávají v platnosti nejpřísnější omezení.

Itálie neočkované trestá jednorázovými pokutami

Koronavirus

Italská vláda změnila i pravidla pro školy, kde získají velkou výhodu očkovaní žáci. Třídy musejí přejít na dálkovou výuku ve chvíli, kdy se v nich objeví pět a více případů nákazy, očkovaných dětí se to ale netýká.

Kabinet rozhodl, že covidové pasy budou mít po třetí, posilující dávce očkování neomezenou platnost. Neomezeně bude pas platit i u těch, kdo dostali dvě dávky očkování a poté prodělali onemocnění covid-19.

Vystupujeme ze stínu koronaviru. Nejhorší Dánsko ruší veškerá opatření

Koronavirus

Italská vláda se chce postupně vracet k běžnému režimu a nemá zájem prodloužit výjimečný stav, který vyprší 31. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám