Hlavní obsah

Jihoafrická mutace koronaviru na Opavsku potvrzena

• Aktualizováno
Právo, hon

Osm nakažených lidí v izolaci a dalších 25 osob v preventivní karanténě skončilo v jedné z obcí na Opavsku v souvislosti s rodinnou oslavou, na které se rozšířila podstatně nakažlivější jihoafrická mutace koronaviru. To, že jde právě o tuto mutaci, potvrdily ve středu odpoledne testy Národní referenční laboratoře.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Koronavirus SARS-CoV-2, snímek z elektronového mikroskopu

Článek

O prvním případu nákazy touto mutací v Moravskoslezském kraji informoval tamní hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Za úterý další pokles, ale také jedna znepokojující zpráva. Máme v kraji identifikovaný rodinný klastr sedmi nakažených mutovaným koronavirem. V daný okamžik se dohledávají všechny kontakty,“ uvedl Vondrák.

Jak řekl Právu mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla, mezi nakaženými je šest členů jedné rodiny a také jejich rodinný přítel, který se oslavy účastnil. Ve středu odpoledne pak přibyl ještě jeden nakažený kontakt. Všichni se léčí doma a byla jim nařízená izolace.

V Česku přibylo 1673 nakažených, na Slovensku potvrdili indickou mutaci

Zahraniční

„Dohledáno bylo zatím dalších 25 lidí, kteří přišli s nakaženými do kontaktu, a tito lidé jsou v karanténě,“ dodal Kotrla s tím, že zatím není jasné, kdo virus do rodiny přivlekl a kde se mohl nakazit. Úřady neupřesnily, v jaké obci se oslava konala.

MŠMT: Rodiče nemají právo na informaci, zda je učitel očkovaný na covid

Věda a školy

Podle údajů Chytré karantény bylo v celém Moravskoslezském kraji od počátku epidemie pozitivně testováno 176 627 lidí, to je téměř 15 procent obyvatel.

Aktuálně je v evidenci 4875 nemocných i pozitivně testovaných bez příznaků, což je nejmenší číslo od 8. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám