Hlavní obsah

Ministři si ve Francii užívali v tajně otevřených restauracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Skandál, který zasahuje do nejvyšších pater politiky vyšetřuje francouzská policie. Navzdory přísné uzávěře byly totiž mnohé luxusní restaurace tajně otevřené a vychutnávat si nabízené pochoutky chodili ministři tamější vlády, píše server týdeníku Focus. Prokurátor Rémy Heitz v neděli večer oznámil, že nařídil policii, aby věc pečlivě vyšetřila. Musí se podle něj odhalit nejen organizátoři, ale i účastníci tajných návštěv restaurací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aféru odstartovala reportáž natočená skrytou kamerou, kterou odvysílala soukromá televizní stanice M6. Zachycovala jednu z restaurací v elegantní pařížské čtvrti, která fungovala, jako kdyby nikdy žádný koronavirus neexistoval, píše Focus. Žádné roušky, žádné odstupy, žádné kvóty na počet návštěvníků.

„Jakmile projdeš těmito dveřmi, jsi ve světě, kde není žádný covid. Lidé, kteří sem přišli, roušky odložili,“ komentoval situaci jeden ze zaměstnanců. Přitom kvůli epidemii koronaviru jsou ve Francii restaurace, bary, kavárny a cukrárny zavřené od konce loňského října. Všichni fungují jen na bázi otevřených výdejních okének.

Francie sází na velká očkovací centra. Promění v něj i obří stadion

Zahraniční

„Tento týden jsem měl večeři s několika ministry ve dvou nebo třech restauracích,“ popisuje v reportáži jeden muž a se smíchem dodává: „Jsme demokracie. Může se dělat, co se chce,“ dodal.

Mluvčí vlády Gabriel Attal informace z reportáže odmítl. „Ani na vteřinu tomu nevěřím,“ řekl. Členové vlády mají povinnost být „zcela bezvadní a příkladní“. „Všichni ministři bez výjimky dodržují pravidla,“ tvrdí ministr hospodářství Bruno Le Maire.

Ve Francii stoupají počty nakažených navzdory nové uzávěře

Koronavirus

Ministr vnitra Gérald Darmanin zdůraznil, že pravidla jsou platná pro všechny bez výjimky. „Neexistují dva typy občanů, ti, kteří mají právo na večírek, a ti, kteří ho nemají,“ řekl.

Státní tajemnice na ministerstvu vnitra Marlène Schiappová by podle svých slov za své kolegy v kabinetu ruku do ohně nedala. Pokud by se ministři nebo poslanci zúčastnili takových tajných večeří, byli by „potrestáni jako každý jiný občan“, řekla.

Zájem o vakcínu je velký, hlásí Francie. Proti covidu se očkuje už i v lékárnách

Evropa

Poté, co se rozjelo vyšetřování, jeden ze zdrojů televize, z něhož se vyklubal Pierre-Jean Chalençon, odborník na osobnost Napoleona a majitel  jednoho z nejkrásnějších paláců v centru Paříže Palais Vivienne, stáhl své prohlášení o tom, že večeřel v tajně otevřených restauracích s ministry. Začal tvrdit, že to byl jen vtip.

Reklama

Výběr článků

Načítám