Hlavní obsah

Francouzský úřad doporučil očkování rizikových dětí od pěti let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský zdravotnický úřad HAS v úterý doporučil očkovat vakcínou Pfizer/BioNTech jen děti od pěti do 11 let, u kterých hrozí vážný průběh nemoci covid-19 nebo smrt. S dalším rozšířením očkování dětí HAS doporučuje vyčkat a rozhodnout se až na základě výsledků studií. Ty se očekávají v řádu týdnů. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila očkování dětí tímto přípravkem ve čtvrtek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jedna z mladých slečen, které se nechaly očkovat.

Článek

HAS vakcinaci doporučuje dětem, „u kterých existuje riziko vážného průběhu nemoci nebo smrt... a dětem, které žijí v blízkosti osob s oslabenou imunitou nebo osob zranitelných, protože se nemohly nechat očkovat".

Doporučení se týká zejména dětí s nemocemi srdce, chronickými respiračními obtížemi nebo obézních dětí. Ve Francii spadá do této skupiny podle HAS přibližně 360 000 dětí.

Děti od pěti let se k očkování mohou hlásit od 13. prosince

Koronavirus

Mimo Evropu už se vakcínou proti covidu-19 očkují děti od pěti do 11 let ve Spojených státech, Izraeli a v Kanadě, uvádí AFP.

Pandemie ve Francii v posledních týdnech opět nabírá na síle a to ve všech věkových kategoriích včetně dětí. Vzhledem k tomu, že děti na druhém stupni základních škol jsou již částečně očkované, nákaza se šíří zejména mezi dětmi na prvním stupni, uvádí HAS.

O očkování malých dětí je v Izraeli velký zájem. Tisíce rodičů rezervují termíny dopředu

Blízký a Střední východ

Francouzská vláda požádala o názor na očkování dětí také Národní etickou komisi (CCNE), na jejíž vyjádření zatím čeká. Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran již dříve uvedl, že vakcinace dětí v každém případě nezačne dříve než na začátku příštího roku.

Ve Francii, která má 67 milionů obyvatel, dostalo nejméně jednu dávku covidové vakcíny 51,8 milionu lidí, tedy necelých 78 procent populace. Ve věkové skupině dětí od 12 do 17 let má očkování proti covidu přibližně 75 procent dětí, uvádí oficiální portál francouzské vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám