Hlavní obsah

Francie přitvrzuje, vypít si kafe v bistru na stojáka nepůjde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie zavede kvůli hrozbě nové varianty koronaviru omikron přísnější opatření v dopravě, v barech nebo na hromadných akcích a zkrátí dobu před posilující dávkou vakcíny na tři měsíce, oznámil premiér Jean Castex. Navzdory šíření omikronu nebude v zemi platit na Silvestra zákaz vycházení a děti a studenti se vrátí do školních lavic 3. ledna. Studenti středních a vysokých škol nebudou mít distanční výuku.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský premiér Jean Castex

Článek

Tam, kde je to možné, bude po dobu tří týdnů zavedena práce z domova minimálně tři dny v týdnu, a pokud to půjde, tak čtyři dny v týdnu, oznámil premiér Castex.

Z průzkumu francouzského ministerstva práce vyplynulo, že zhruba 60 procent zaměstnanců, kteří mohou pracovat v režimu home office, tak učinilo v týdnu od 15. do 19. prosince a pracovali tímto způsobem v průměru tři dny.

Od příštího pondělí bude platit zákaz pití a jídla v dopravě, a to nejen v MHD, ale i dálkové dopravě, dále v kinech, divadlech nebo i ve sportovních zařízeních. Zákaz bude platit minimálně po dobu tří týdnů.

Izrael zkrátí interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny

Koronavirus

Od pondělí 3. ledna se Francouzům ztíží jejich oblíbené vypití šálku kávy takzvaně na stojáka. Premiér oznámil, že minimálně na tři týdny si hosté nesmí v barech a kavárnách vypít ani sníst nic jinak než vsedě. „Konzumaci v barech a kavárnách již nelze provádět vestoje, ale pouze vsedě“, uvedl Castex.

Právě toto opatření ostře kritizovala opoziční politička Marine Le Penová. „Jak může vláda přijmout opatření tak směšná, jako je zákaz tančit, pít vestoje či jíst ve vlaku?” uvedla Le Penová.

Ministerský předseda současně oznámil, že kabinet počítá s tvrdšími sankcemi za falešné covidové pasy. „Je to mnohem horší než obcházení zákona, je to záměrné ohrožení druhých,“ uvedl Castex.

Už za třetinu případů covidu ve Francii může omikron

Koronavirus

Od 3. ledna na dobu tří týdnů budou v zemi také zakázány koncerty na stání. U velkých venkovních akcí je stanoven strop 5000 lidí. U velkých halových shromáždění bude limit 2000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám