Hlavní obsah

EU svými nesmyslnými pravidly brzdí dodávky vakcín, stěžuje si Pfizer

Washington

Světová zdravotnická organizace (WHO) kritizovala Evropskou unii za pomalé očkování a v podobném duchu si přisadil také výrobce vakcíny Pfizer. Viceprezident pro globální dodávky farmaceutické společnosti Danny Hendrikse řekl, že nová pravidla EU ohledně volného pohybu zboží přes hranice brzdí vývoz vakcíny proti koronaviru.

Foto: Pool, Reuters

Vakcína proti koronaviru společnosti Pfizer BioNTech

Článek

Společnosti vyrábějící vakcíny musí na základě těchto pravidel obdržet souhlas od Bruselu před každou větší dodávkou vakcíny, která obsahuje 4875 lahviček s očkovací látkou. „Znamená to pro nás značnou zátěž a nejistotu,“ připustil Hendrikse. „Naši kolegové v Evropě by se měli zaměřit raději na výrobu a distribuci vakcín,“ dodal.

O souhlas EU firmy nemusí žádat pouze v případě, že posílají vakcíny v řádech jednotek či stovek kusů.

Upřímný Johnson: Vakcíny máme díky své hamižnosti, přátelé

Evropa

Samotný proces výroby vakcín je podle Hendrikseho komplexní a zabere dost času i bez toho, aby Pfizer musel žádat EU o souhlas s distribucí. „Komponenty pro výrobu vakcín sháníme doslova po celém světě. Jedna dávka je složena z 280 složek, které nám poskytuje celkem 86 dodavatelů z 19 zemí,“ popisoval Hendrikse.

Pfizer se kriticky vyjádřil k distribuci vakcín v Evropě krátce poté, co se rozhořel spor mezi Evropskou unií a Velkou Británií kvůli tomu, že britská společnost AstraZeneca neplní nasmlouvané dodávky vakcíny s EU a upřednostňuje zásobování britského trhu.

Johnson pomalu ustupuje ohledně dodávek vakcín od AstraZeneky

Evropa

Sedmadvacítka na to zareagovala omezením vývozu očkovací látky z nizozemského Halixu, což je nizozemský závod, kde AstraZeneca nechává vakcíny vyrábět (další dvě továrny má na území Británie). Odtud se látka přesouvá do Itálie, kde se lahvičkuje.

„Je to vzkaz pro AstraZeneku – než budete dodávat do dalších zemí, splníte své závazky vůči Evropě,“ zdůraznila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ustupovat začal i britský premiér Boris Johnson. Nabídl, že se dávky vakcíny vyrobené v Halixu budou sdílet.

Reklama

Výběr článků

Načítám