Hlavní obsah

Desítky dětí, které prodělaly covid, zasáhl zánětlivý syndrom, říká primář pediatrie

Právo, Stáňa Seďová

Ivan Peychl, primář Pediatrického oddělení Nemocnice na Bulovce, Právu popsal, jak se chová nově objevená nemoc postihující děti po prodělání covidu-19. Závažná reakce imunitního systému nazývaná Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi PIMS-TS se objevila už u desítek dětí. U některých ani nikdo netušil, že se předtím covidem-19 nakazily.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Co přesně se začalo objevovat u dětí, které prodělaly covid-19? Jak je takováto reakce častá?

Infekce covid-19 probíhá u dětí v průměru mírněji než u dospělých. Vzácně se ale může po proběhlé infekci u dětí a mladých lidí objevit nový zánětlivý syndrom, jehož průběh může být vážný a ohrožující. Syndrom je naštěstí vzácný, dojde k němu pravděpodobně u méně než jednoho dítěte z tisíce těch, které prodělaly infekci covid-19.

Takže jde o syndrom, který se nikdy před nemocí covid-19 u dětí ani dospělých neobjevil?

Ano, syndrom byl poprvé popsán na jaře 2020 jen v oblastech mimořádně velkého výskytu nemoci covid-19. Postupně to bylo ve Wu-chanu, Londýně či v New Yorku. Od podzimu 2020 jsme takovou oblastí bohužel i my v Česku, takže zhruba od listopadu 2020 jsou tyto případy popisovány i v naší zemi. Syndromu byla postupně dána řada různých názvů.

Údajná česká mutace je u nás i v Polsku už od podzimu

Koronavirus

Je tento syndrom také infekční nemocí? Lze ho k něčemu přirovnat?

PIMS sám o sobě již není infekční chorobou, objevuje se v době, kdy vlastní infekce už pominula. A to zhruba v rozmezí tří až šesti týdnů od jejího začátku. Podle všeho jde o patologickou reakci imunitního systému, která je vyprovokována nedávno proběhlou infekcí. Některé rysy syndromu připomínají již déle známý Kawasakiho syndrom. (Multisystémové onemocnění provází mj. vysoká horečka, zduření mízních uzlin, kožní a slizniční změny, postižení srdce, pozn. red.)

Primář Pediatrického oddělení Nemocnice na Bulovce Ivan Peychl

V jaké chvíli začnete jako ošetřující lékař uvažovat nad možností, že pacient trpí tímto syndromem? Čím přesně se u dítěte projeví?

PIMS je popisován u dětí a mladých lidí od útlého věku do 23 let. Pomýšlíme na něj tehdy, pokud u dítěte po proběhlé infekci covid-19 pozorujeme akutní příznaky, včetně horečky a zvýšených zánětlivých laboratorních ukazatelů, a k tomu další známky závažného selhávání orgánů.

To může být například zhoršená funkce srdce, ledvin, plic, zažívacího systému, krve nebo poruchy vědomí. Stav může být provázen neobvyklými kožními projevy. U dětí můžeme dále pozorovat některé zevní známky, jako jsou otoky rukou a nohou, zánět spojivek, zvětšení mízních uzlin, bolest břicha a průjem, obtížné dýchání.

Svět bude žít s koronavirem navěky, řekl šéf firmy Moderna

Amerika

Jak ho lze léčit?

Protože PIMS není infekční proces, antibiotika ani jiné protiinfekční léky nepomohou. U některých dětí je úspěšná léčba nitrožilně podanými imunoglobuliny a kortikoidy, u některých se pak zkoušejí nové druhy léčby.

K jak závažným stavům může tato reakce imunitního systému vést?

PIMS může probíhat velmi závažně a může si vyžádat přijetí dítěte na jednotku intenzivní péče s nutností zavedení umělého dýchání přístrojem a provádění speciálních výkonů.

Většina nemocných se nakonec uzdraví, ale jsou zaznamenána i úmrtí. V USA registrovali k 8. 1. 2021 1659 případů PIMS, z nich 26 na syndrom zemřelo. Přesná statistika případů v Česku mi není známa, odhadem u nás asi dosud budou nejméně desítky případů.

Do čtvrtka se na pediatrii ve FN Motol léčilo 14 pacientů, všichni už byli propuštěni domů. Aktuálně se tam se syndromem PIMS léčí tři děti. Můžete popsat konkrétní případ nemocného dítěte s tímto syndromem?

Na našem pracovišti jsme zatím léčili jeden případ PIMS. Byl to šestiletý chlapec, u kterého nebyla známa historie proběhlé infekce covidu-19, tu ale prokázala přítomnost protilátek v krvi. Klučina měl vysoké horečky, bolest břicha s průjmy, zánět spojivek, zvětšené mízní uzliny a laboratorní známky zánětu srdce.

Očkování: Jak je na tom ČR? Podíly hospitalizovaných a vývoj ve světě

Koronavirus

Antibiotika nepomáhala, stav se zlepšil po podání nitrožilních imunoglobulinů. Větší počet případů, včetně těch s nejvážnějším prů­během, soustřeďuje motolské pediatrické centrum.

Objevují se u dětí či dospělých i jiné reakce po prodělání onemocnění covid-19?

Je dobré si uvědomit, že zdaleka ne všechny dlouhodobé obtíže navazující na infekci covid-19 jsou syndromem PIMS. Popisuje se, že zhruba dvacet procent pacientů, hlavně dospělých, částečně i dětských, kteří prodělají akutní covid-19, může mít potíže trvající řadu týdnů až měsíců, například trpí únavou, bolestí hlavy, kašlem a dalšími potížemi. Tyto dlouhodobé obtíže ale nelze zaměňovat s PIMS.

Reklama

Výběr článků

Načítám