Hlavní obsah

Dánsko si chce AstraZeneku nechat pro zájemce, odkoupit ji zatím nelze

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko dosud nespotřebované vakcíny od AstraZeneky k odkoupení evropským státům nenabídlo. Tamní vláda naopak zvažuje, že si je ponechá a nabídne je zájemcům, kteří preparát chtějí i přes možná rizika. Právu to sdělil český velvyslanec v Kodani Radek Pech.

Foto: Yves Herman, Reuters

Oxfordská vakcína vyrobená ve spolupráci s AstraZenekou

Článek

„Dánská vláda se aktuálně zabývá myšlenkou ponechat vakcíny v Dánsku a nabídnout je zájemcům k dobrovolnému očkování,“ napsal Právu Pech.

Tamní zdravotnické úřady by měly tento týden ujasnit, jestli mohou očkování zorganizovat.

Celkem chtějí Dánové odstavit 2,4 milionu dávek, jejichž nákup už odsouhlasili

Šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge minulý týden řekl, že Dánsko také zjišťuje, jestli se může o dávky podělit s chudšími zeměmi.

Hamáček: Chceme všechny dávky

Dosud obdrželo Dánsko z Unie téměř 203 tisíce dávek vakcíny od AstraZeneky a vyočkovalo jich přes 150 tisíc. Vyplývá to z údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Netknutých je tak přes 52 tisíc dávek. Celkem chtějí Dánové odstavit 2,4 milionu dávek, jejichž nákup země odsouhlasila.

Dánsko odepsalo AstraZeneku jako nebezpečnou, Hamáček ji chce od něj koupit pro Čechy

Domácí

Severská země minulý týden ukončila používání britsko-švédské vakcíny kvůli několika závažným případům krevních sraženin. O nevyužité zásoby se hned přihlásilo několik evropských států, mezi nimi i Česko.

„Dánsko oznámilo, že pozastavuje očkování vakcínou AstraZeneca. Pověřil jsem velvyslance ČR v Kodani, aby okamžitě kontaktoval dánské úřady a oznámil zájem ČR odkoupit od Dánska všechny vakcíny AstraZeneca,“ sdělil minulou středu úřadující ministr zahraničí a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nabídka na odkoupení ale zatím nepřišla.

„Dánsko momentálně své nespotřebované vakcíny AstraZeneca k odkoupení nenabízí. Eviduje však zájemce o jejich případné získání, mezi nimi také Českou republiku,“ doplnil velvyslanec Pech.

Šéfka dánské zdravotnické agentury zkolabovala během tiskové konference o vakcínách

Koronavirus

V minulých týdnech pozastavilo očkování AstraZenekou několik evropských zemí. Poté, co její použití Evropská léková agentura (EMA) podpořila, většina z nich se k očkování vrátila. Přínos preparátu podle EMA převyšuje možná rizika.

AstraZeneka se bez přerušení používá i v Česku. Z trojice dostupných vakcín je druhou nejpoužívanější, její podíl je však malý. Dosud aplikovali zdravotníci 2,47 milionu dávek, přes 76 procent tvoří vakcína od Pfi-zer/BioNTechu, podíl AstraZeneky je 12,5 procenta a Moderny necelých 11 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám