Hlavní obsah

Maďarsko nakoupilo čínskou vakcínu, nechá si ji dát i Orbán

Právo, ivi
Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán se nechá očkovat čínskou vakcínou, až bude v Maďarsku k dispozici. Předseda vlády to uvedl v pravidelném pátečním pořadu rozhlasové stanice Kossuth Rádió. Maďarské úřady v pátek schválily čínskou vakcínu proti covidu-19 a maďarská vláda následně uzavřela s čínskou firmou Sinopharm dohodu o nákupu pěti milionů dávek.

Foto: Pool, Reuters

Viktor Orbán

Článek

„Pokud budu mít na výběr, vyberu si čínskou vakcínu. Té věřím, protože Čína má v této oblasti značné zkušenosti,“ řekl Orbán. V souvislosti s čínskou vakcínou uvedl jako inspirativní příklad Srbsko, kde ji ve velkém používají a celkově si s očkováním stojí lépe než Maďarsko.

„Pokud nedostaneme čínskou vakcínu, dokážeme do začátku března očkovat 880 tisíc lidí. S pomocí čínské vakcíny by to byl dvojnásobek,“ konstatoval maďarský premiér. Orbán počítá s uvolňováním protipandemických opatření v Maďarsku až o Velikonocích.

Maďarsko podepsalo dohodu o nákupu ruských vakcín

Koronavirus

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na sociální síti uvedl, že Budapešť nakoupí z Číny 5 milionů kusů vakcín, které postačí na očkování 2,5 milionu lidí. „V průběhu čtyř měsíců očekáváme čtyři dodávky těchto vakcín,“ konstatoval šéf maďarské diplomacie.

Jaká je účinnost této očkovací látky, přitom není známo. Leták k vakcíně zmiňuje, že látka může mít 73 vedlejších účinků. Firma je tam zřejmě sepsala jen pro jistotu, zvýšený výskyt nežádoucích účinků po použití této vakcíny totiž hlášen nebyl. Kromě Číny se používá také v Srbsku, v Bahrajnu nebo ve Spojených arabských emirátech.

Reklama

Výběr článků

Načítám