Hlavní obsah

Čtvrtou dávku vakcíny? Zatím ne, shodli se experti v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Experti na zdravotnictví v Izraeli nedoporučili zavést čtvrtou dávku očkování proti koronaviru, a to ani v případě seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Dávají přednost tomu, dokončit očkování co největšího množství lidí třetí, posilující dávkou vakcíny, informoval izraelský deník Haarec.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Odborníci současně nedoporučují zkrátit období mezi druhou dávkou vakcíny a přeočkováním, ale navrhují prodloužit karanténu pro pacienty nakažené omikronem, píše server deníku The Times of Jerusalem.

O možnosti čtvrté dávky vakcíny, kterou by se veřejnost očkovala proti koronaviru, jednal izraelský ministr zdravotnictví Nican Horovic i premiér Naftali Bennett. Poradní tým izraelského ministerstva zdravotnictví se ale v neděli rozhodl tento postup nedoporučit.

Šéf Pfizeru: Posilující dávky budou každý rok

Koronavirus

Tým pro řešení pandemie koronaviru odmítl spolu s poradci pro očkování zkrátit dobu mezi podáním druhé očkovací dávky a třetí, posilující ze současných šesti měsíců na pouhé tři měsíce. Nápad na zkrácení období mezi druhou a třetí dávkou se považoval za způsob, jak rychleji zvýšit imunitu v populaci kvůli šíření varianty omikron.

Funguje vakcína od Pfizeru na omikron? Izrael je opatrně optimistický

Blízký a Střední východ

Odborníci doporučili lidem, kteří prodělali omikron, aby se nechali přeočkovat tři měsíce poté, co se vyléčili. Navrhují také, aby lidé, u nichž byl zjištěn omikron, byli v karanténě 14 dnů místo dosavadní 10denní karantény.

Poradní týmy se také dohodly na postupu u lidí, kteří covid prodělali. Druhou dávku by neměli dostávat ti, kteří mají jednu dávku a nakazili se, posilující třetí dávku by neměli dostat ani ti, kteří byli naočkovaní, ale přesto se nakazili.

Izraelský kardiolog mohl nevědomky šířit omikron

Koronavirus

Dokončete očkování třetí dávkou

Týmy se shodly na tom, že je potřeba „dokončit očkování lidí, kteří ještě nemají všechny tři dávky”. Doporučení budou nyní předána generálnímu řediteli ministerstva zdravotnictví Nachmanu Ašovi k posouzení a schválení.

V neděli bylo v Izraeli zjištěno 15 nových případů omikronu, čímž se celkový počet podle údajů tamějšího ministerstva zdravotnictví zvýšil na 67. Z nich bylo 14 infikováno po kontaktu s lidmi, kteří se vrátili ze zahraničních cest. Podezřelých případů je dalších 80.

O očkování malých dětí je v Izraeli velký zájem. Tisíce rodičů rezervují termíny dopředu

Blízký a Střední východ

Všichni Izraelci starší pěti let mají nárok na vakcínu proti koronaviru.

Dosud z 9,5 milionu obyvatel země dostalo alespoň jednu dávku 6 408 357, z nichž 5 790 662 dostalo druhou a 4 125 553 dostalo i třetí, posilující dávku.

Reklama

Výběr článků

Načítám