Hlavní obsah

Čtvrtá vlna nákazy se v Německu rozjela naplno

Čtvrtá vlna koronavirové nákazy nabírá v Německu na obrátkách, uvádí ve své páteční zprávě Institut Roberta Kocha (RKI). Infekce se šíří především mezi teenagery a také mezi lidmi střední věkové kategorie, kteří nejsou očkovaní.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Vakcinační centrum v Düsseldorfu

Článek

Ve věkové kategorii 15 až 34 let připadá v sedmidenním sledovaném období 115 nakažených na 100 tisíc obyvatel. To je téměř dvojnásobek hodnoty celostátní incidence, která je na úrovni 66 na 100 tisíc obyvatel.

Institut ovšem upozorňuje na silné regionální rozdíly, například v Severním Porýní-Vestfálsku je to 122 infikovaných na 100 tisíc obyvatel, zatímco v Sasku-Anhaltsku jen 15,5.

Nákaza mezi dětmi je mimo kontrolu

Ve věkové skupině 5 až 14 let dosahuje sedmidenní incidence v osmi městech Severního Porýní-Vestfálska úrovně 500 nakažených na 100 tisíc obyvatel, ve Wuppertalu je to dokonce 800 infikovaných na 100 tisíc. „Nad nákazou mezi dětmi Severním Porýní-Vestfálsku zcela ztrácíme kontrolu,“ napsal na Twitteru sociálnědemokratický politik Karl Lauterbach a dodal: „Běží tichá epidemie a nikdo o tom nechce během předvolební kampaně mluvit.“

Cestovatelský semafor: Německo mezi červenými zeměmi

Domácí

V Německu přibylo během 24 hodin dalších 12 029 nově potvrzených případů nákazy a v souvislosti s ním 14 úmrtí. Před týdnem země registrovala 9280 nových infekcí a 13 zemřelých, uvedl RKI.

Sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se v průměru nakazilo na 100 tisíc obyvatel, se v pátek nacházela na hodnotě 70,3 - předchozí den to bylo 66,0 a před týdnem 48,8.

V Německu začala čtvrtá vlna epidemie

Zahraniční

Vlakem či letadlem jen s potvrzením

Deník Bild v pátek napsal, že v souvislosti s růstem počtu nakažených a snahou vlády rozhýbat vakcinaci chce kancléřka Angela Merkelová zavést pravidlo předkládání tří potvrzení (o očkování, prodělání onemocnění covid-19 či negativní test) ve vlacích a na vnitrostátních letech.

Kancléřství pověřilo ministra dopravy Andrease Scheuera, aby přezkoumal odpovídající zákon a pravidlo se mohlo co nejdříve zavést.

Reklama

Výběr článků

Načítám