Hlavní obsah

ČR je mezi pěti zeměmi světa, které se nejhůře vyrovnávají s covidem, píše Bloomberg

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika je pátou nejhorší zemí v žebříčku odolnosti vůči pandemii koronaviru (Covid Resilience Ranking), který vypracovala agentura Bloomberg. Na konci hodnocení pěti desítek států se nachází Mexiko, Argentina, Peru a Belgie. Nejlepší hodnocení získaly Nový Zéland a Japonsko. Žebříček bere v potaz nejen výskyt koronaviru v zemi, ale také přísnost přijatých opatření či dopad na ekonomiku.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Odběr vzorku pro test koronaviru v curyšské universitní nemocnici

Článek

Česká republika dosáhla 46,8 bodů ze 100. Nejhorší výsledky ČR vykazuje v počtu nově nakažených za poslední měsíc na 100 000 obyvatel, jichž je 2371, což je vůbec největší číslo ze všech hodnocených zemí, v malé přísnosti opatření a malém omezení pohybu i ve vysokém podílu 26 procent pozitivních testů ze všech provedených. Hůře jsou na tom v poměru pozitivních testů jen Mexiko s 62,3 procenta, Polsko s 44,8 procenta a Írán (30,5 procenta). Hodnocení ČR naopak zvyšuje vysoký index lidského rozvoje, kvalita zdravotnického systému či relativně nízká smrtnost za poslední měsíc, která činí 2,1 procenta.

Hamáček: Rozvolnění není jisté

Domácí

Nejlépe jsou v žebříčku hodnoceny země v Asii a Oceánii Nový Zéland, Japonsko, Tchaj-wan a Jižní Korea. Nový Zéland uspěl, protože reagoval rychle ještě před první obětí, zavedl tvrdý lockdown a uzavřel své hranice navzdory tomu, že je pro zemi důležitý příjem z turistického ruchu. Japonsko uspělo, i když nemělo tvrdý lockdown, neboť má kvůli opakovaným výskytům tuberkulózy vypracovaný funkční systém trasování nákaz, a proto, že obyvatelé dodržovali nařízení ohledně roušek a udržování odstupu od ostatních lidí. Nejlepšími evropskými zeměmi jsou celkově páté Finsko a šesté Norsko s 80 až 85 body. Jednou z nejefektivnějších strategií byly podle Bloombergu hraniční kontroly a uzavírání hranic.

Pořadí zemí v odolnosti proti pandemii covidu podle Bloombergu
Pořadístátpočet bodů
1Nový Zéland85,5
2Japonsko85
3Tchaj-wan82,9
4Jižní Korea82,3
5Finsko82
49Česká republika46,8
50Belgie45,6
51Peru41,6
52Argentina41,1
53Mexiko37,6

V Evropě je na tom hůře než ČR jen Belgie s 45,6 body, která měla za měsíc 2 339 nakažených na sto tisíc obyvatel, smrtnost sice jen 1,8 procenta, ale má vyšší počet 1348 obětí na milion obyvatel za měsíc, zatímco v ČR je to 672.

Lépe než Česká republika dopadly i Kolumbie, Írán, Filipíny, Francie a Polsko. Hodnocení deseti nejhorších zemí se pohybuje od 38 do 52 bodů.

USA jsou navzdory největšímu počtu nakažených i obětí osmnácté, Brazílie 37. a Indie 34. Rusko je 22.

Covid bez zábran – drama, jaké Polsko nezažilo desetiletí

Zahraniční

Hodnocení je sestaveno na základě deseti indikátorů. Mezi nimi jsou počet nově nakažených za měsíc na 100 000 obyvatel, počet úmrtí za měsíc na milion obyvatel, ale také hodnocení přísnosti opatření, míra omezení volného pohybu či prognózy ekonomického vývoje v roce 2020. V každé kategorii je uděleno 0 až 100 bodů. Body se sečtou a vydělí stem.

Žebříček zahrnuje 53 zemí, jejichž hrubý domácí produkt dosáhl v roce 2019 hodnoty alespoň 200 miliard dolarů (4,4 bilionu korun). Bloomberg zveřejnil žebříček poprvé v úterý a hodlá ho v budoucnosti aktualizovat v případě významných změn.

Reklama

Výběr článků

Načítám