Hlavní obsah

Covid bez zábran – drama, jaké Polsko nezažilo desetiletí

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobné drama jako to současné nezažilo Polsko už desetiletí. Od začátku listopadu přibyly v zemi tisíce obětí koronaviru. Lidé umírali doma bez lékařské pomoci, v sanitkách beznadějně hledajících pro nakažené pacienty volná lůžka, ale i v nemocnicích, kde už v podstatě chybí všechno, ale hlavně lékaři, zdravotní sestry a kyslík pro nejpostiženější k přežití.

Článek

Vyjádření lékařů, záchranářů i zdravotních sester, které Pawel Reszka, reportér týdeníku Polityka, zaznamenal v reportáži Proč umírají, otřásly Polskem.

Smrt úřaduje ve zběsilém tempu

„Bude lepší, pokud mámu, tátu, dědu či babičku nepošlete do nemocnice, neboť tam se o ně jistě nikdo nepostará. Všichni už sotva stojí na nohou, chybějí volná lůžka, a tedy pokud mají zemřít, bude lepší, když zemřou doma,“ říkává posádka rychlé zdravotnické pomoci příbuzným nemocného, když k nim dorazí často i po šesti či sedmi hodinách čekání.

„Je to mimořádně brutální, ale taková je realita,“ potvrdil Reszka, který podobná slova nejednou slyšel na vlastní uši, jelikož jezdívá společně se záchranáři.

Polsko ztrácí kontrolu. Koronavirus má každý druhý testovaný

Koronavirus

„Pacienti s covidem umírají v šíleném tempu. Během mé poslední 24hodinové služby se úmrtí valila jedno za druhým. Šest lidí zemřelo během několika hodin, potom chvíli přestávka a pak smrt sekala dál. Považuji se za otrlého člověka, který se často dívá smrti do očí – je to moje práce –, ale hrůza a chaos všude kolem jsou už nad moje síly,“ zaznamenal Reszka vyjádření anesteziologa v jedné z varšavských nemocnic. „Nemocnice se vlastně staly místy umírání, aby lidé neodcházeli na onen svět na ulicích,“ svěřil se zdrcený lékař.

Reszka zároveň informoval, že řada zastaralých nemocnic nemá u lůžek centrálně zavedený kyslík pro potřeby pacientů, takže ho infikovaným musí aplikovat z přivezených kyslíkových bomb.

Když chybí pacientům kyslík

„Bohužel se stává, a ne zřídka, že vyčerpané zdravotní sestry neuhlídají, kdy je třeba bombu vyměnit, a pacient umírá. Stejně velký problém je i nedostatek kyslíkových bomb, protože spotřeba kyslíku při obrovském nárůstu počtu nemocných koronavirem stoupla několikanásobně a jejich dodavatelé nestíhají uspokojovat poptávku,“ zdůraznil.

Polská covidová čísla budí pochybnosti

Evropa

„Rozdíl mezi optimistickými vyjádřeními vlády a realitou, při níž tuhne krev v žilách, je obrovský. Až toto drama skončí, bude nutné, aby za všechno nepochopitelné, co se během něj událo, někdo nesl zodpovědnost. A s velkou pravděpodobností se tak i stane,“ uzavřel Reszka.

Reklama

Výběr článků

Načítám