Hlavní obsah

Covid zmrazil na východě Moravy život

Právo, alf, miv, vtk, trj

Na východě Česka začíná kvůli pandemii koronaviru opět přituhovat. Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) se v úterý netajil tím, že by přivítal vyhlášení nouzového stavu, na tom se však neshodl s hejtmany ostatních krajů. Zlínský kraj si tak chce poradit sám a žádá hygienu o plošné omezení společenského života obyvatel regionu nejméně na čtrnáct dnů.

Foto: Foto Záchranná služba hl. m. Prahy

Záchranná služba by v případě potřeby mohla na Moravu vyslat i svůj speciální vůz Fénix.

Článek

Holiš argumentuje náporem nově nakažených na všechny nemocnice v kraji.

„Nemocnice jsou ve vážné situaci, těsně před maximálními kapacitami. Zdravotníci už nemohou řešit základní péči, jak by si přáli. Nemocnice jsou z větší části naplněné pouze covidovými pacienty,“ vysvětlil hejtman s tím, že počty nově nakažených na východě dále porostou.

Policejní šéf se bojí povinného očkování: Odejde nám 10 tisíc lidí

Domácí

„Pohybujeme se za Zlínský kraj na 370 pacientech na standardních odděleních. Roste to poměrně rychle. O patnáct až dvacet pacientů denně. Denní přírůstky jsou větší než úbytky. Ale velká část pacientů zemře a kvůli tomu ten nárůst není tak vysoký,“ říká Tomáš Gabrhelík, hlavní koordinátor lůžkové covidové péče a primář oddělení ARO Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Žádné akce nad sto lidí

Omezením společenského života myslí hejtman zrušení akcí pořádaných pro více než sto lidí. „Sportovní utkání bez diváků, případně do kapacity sto diváků. Akce nad sto lidí by neměla v kraji proběhnout,“ naznačil Holiš.

Zlínský primář: Řeknu to natvrdo. Nápor zatím není tak vysoký proto, že část pacientů zemře

Domácí

Rozhodnutí o zákazu akcí nad sto lidí a o omezení společenského života má po konzultaci s krajem, nemocnicemi i ministerstvem zdravotnictví vydat hygiena, a to nejpozději do pátku.

S účinností od pondělí či úterý. „Tímto opatřením se pokusíme snížit počty pozitivních nárůstů covidu-19 ve Zlínském kraji,“ podotkla hlavní krajská hygienička Eva Ševčíková.

Jak doktor Gabrhelík upozorňuje, čísla lidí, kteří musí být v nemocnici, podle něj brzy razantně porostou i na covidových jednotkách intenzivní péče.

„U intenzivní péče o covid pacienty přijde doběh, setrvačnost. Jestliže víme, že nám teď rostou počty na standardních lůžkách, JIP mají ještě relativně klid, maximálně dva a půl týdne. Ale už během týdne se nárůst nakopne,“ je přesvědčený primář oddělení ARO.

Přestaňte být sobečtí

Ředitelé nemocnic Zlínského kraje apelují na veřejnost v souvislosti s dodržováním koronavirových opatření. „Začněte uvažovat, vezměte rozum do hrsti a přestaňte být sobečtí,“ žádá ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Teolog se vydával za lékaře a naočkoval stovky lidí

Evropa

„Lidé nedodržují základní opatření. Byl jsem v obchodě, tam chodí lidé bez respirátorů, bez roušek. Jsou tu různá sportovní utkání či kulturní akce. Nedodržuje se tam nic,“ posteskl si Sládek.

„My zdravotníci se na to všechno díváme a všechna ta tíha pak leží na nás v nemocnicích. Tak nám proboha pomozte. Může se stát, že někdo z vašich příbuzných, kteří trpí jinou nemocí, se k nám nedostane. Nebudeme mít kapacitu nebo personál,“ uzavřel apel.

Ministerstvo zdravotnictví objednalo 5000 dávek tablet proti covidu

Domácí

Za posledních sedm dní bylo k úterý v kraji 1299 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Po Olomouckém kraji, kde je za týden 1422 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, je to druhý nejvyšší údaj mezi kraji v zemi. Nemocnice ve Zlínském kraji omezily plánované operace, pomáhají v nich vojáci.

Téměř zcela naplněna pacienty s koronavirem je nemocnice v Kyjově na Hodonínsku. Situace v ní je již natolik vážná, že musela vyhlásit stav hromadného postižení osob v resuscitační péči.

V úterý po poledni v ní bylo hospitalizováno 34 pacientů na standardních lůžkách, dalších deset pacientů bylo na anesteziologicko-resuscitačních odděleních, na nichž zbývala poslední dvě volná lůžka, přičemž další tři pacienti byli na jednotce intenzivní péče.

Pětikoalice slibuje představit svůj plán boje proti covidu

Domácí

„My už jsme se do této situace dostali minulý týden, kdy jsme chystali takzvané ARO II. Museli jsme jednoho pacienta odvézt do Fakultní nemocnice v Brně,“ řekl Právu mluvčí kyjovské nemocnice Filip Zdražil.

O tom, které nemocnice převezmou péči o nové pacienty z Kyjovska ve vážném stavu, bude rozhodovat podle aktuální situace krajský koordinátor.

Z moravských nemocnic je situace co do zaplněnosti lůžek sice nejhorší v Kyjově, ale další zdravotnická zařízení se k tomu stavu blíží.

Mluvčí upozornil na to, že nemocnice už narazila na personální strop. Starat se o pacienty na dýchacích přístrojích nemůže každá zdravotní sestra, a už vůbec ne dobrovolníci.

„ARO a JIP jsou provozy vyžadující vysoce kvalifikovaný personál a toho se už nedostává. Personál z obou provozů urychleně zacvičuje lidi z jiných oddělení. Další nemocnice na tom nejsou lépe,“ doplnil mluvčí.

Hejtman Grolich: Nemocnice to nezvládnou, nemůžeme se tvářit, že se nic neděje

Domácí

Dvě klíčové nemocnice, brněnská fakultní a brněnská u svaté Anny, ještě nápor zvládají.

„V pondělí jsme měli na jednotkách intenzivní péče 16 pacientů, v úterý jich bylo již 12. Je to ale jen nepatrné zlepšení. Celkově jsme na hraně svých možností,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská.

Praha nabídla převzetí moravských pacientů

Hromadný převoz pacientů s covidem-19 z přetížených moravských nemocnic do Prahy je možný. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ho nabídl moravským hejtmanům při jejich úterním jednání s vládou.

Primátor přitom vyzdvihl obětavost zdravotníků. „Jste bez diskuse hrdinové této doby,“ řekl Hřib. Současný problém se podle Hřiba netýká jen obsazenosti lůžek, ale hlavně nedostatku personálu.

Šéf pražské záchranky: Očkované vozíme v mnohem lepším stavu. Nepotřebují kyslík

Koronavirus

Do úterního odpoledne pražské záchrance žádost z Moravy nepřišla. „Pandemii prostě nelze řešit izolovaně od ostatních. Pokud existuje možnost, jak může Praha pomoci jiným krajům, je naší povinností ji využít,“ dodal Hřib.

Reklama

Výběr článků

Načítám