Hlavní obsah

Covid nemocí z povolání? Uznáno už 5300 žádostí

Právo, Matěj Kučera

Případů, kdy lidé žádají o uznání covidu jako nemoci z povolání, přibývá. Podle předběžných dat ministerstva zdravotnictví z národního registru nemocí z povolání byl za rok 2021 uznán covid-19 jako nemoc z povolání zhruba v 5300 případech.

Foto: Novinky

Zvýšená míra nakažení je pro posouzení covidu jako nemoci z povolání klíčová.

Článek

„Do národního registru nemocí z povolání bylo ke konci roku 2021 ohlášeno zhruba 5300 uznaných případů covidu-19 jako nemoci z po­volání. Celkem bylo na konci roku 2021 ohlášeno přibližně šest tisíc nemocí z povolání, tedy všech diagnóz včetně covidu-19,“ uvedl v úterý pro Právo mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podaných žádostí o uznání covidu jako nemoci z povolání je podle něj několikanásobné množství. Nejčastěji o uznání žádají zdravotníci a zaměstnanci v sociálních službách, kteří splnili podmínky.

Za roky 2021 a 2022 evidujeme zatím něco přes 320 žádostí o uznání covidu jako nemoci z povolání. Většině bylo vyhověno.
Zdenka Fenclová, Středisko nemocí z povolání VFN

Požádat může každý zaměstnanec, nicméně resort zdravotnictví uvádí, že splnění podmínek lze předpokládat zejména u zdravotníků, pedagogů nebo pracovníků v zařízeních sociálních služeb.

Testování zaměstnanců škol od 17. ledna? V ZŠ a SŠ jednou týdně, ve školkách dvakrát

Věda a školy

Podle vedoucí střediska nemocí z povolání Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Zdenky Fenclové sem přicházejí žádosti zejména od zdravotníků a pracovníků sociálních služeb. „Za roky 2021 a 2022 evidujeme zatím něco přes 320 žádostí o uznání covidu jako nemoci z povolání. Většině bylo vyhověno. Nevyhověli jsme zatím ve třech případech,“ řekla Právu.

Záleží na zvýšeném riziku

„Pokud nějakým žádostem nevyhovíme, nejde ani tak o druh profese, ale o to, že epidemiologickým šetřením nebylo u konkrétních osob prokázáno zvýšené riziko nákazy na pracovišti,“ dodala Zdenka Fenclová.

Ve Fakultní nemocnici Brno zatím evidují za loňský i letošní rok dohromady 191 žádostí o kompenzaci. „Minulý týden bylo těchto žádostí uzavřeno 150, jedná se tedy o uznané žádosti. Výše kompenzace se řídí dle bodového ohodnocení daného onemocnění. To pro Jihomoravský kraj posuzuje pracovní lékařství v nemocnici u svaté Anny,“ sdělila Právu mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Dává pětidenní izolace smysl? Nejvíce infekční je člověk až 6 dní, ukázala studie

Koronavirus

U jiných profesí, jako jsou různé administrativní pozice či pracovní činnosti ve výrobních závodech, se za dodržení protiepidemických opatření nepředpokládá vyšší pravděpodobnost šíření nákazy covidem-19, než je tomu u obecné populace, píše se v dokumentu, který je dostupný na stránkách resortu.

Například ve firmě Škoda Auto, což je jeden z největších zaměstnavatelů v Česku, nemají podle tiskové mluvčí Gabriely Slabihoudkové žádného zaměstnance, který by uplatňoval covid jako nemoc z povolání. Žádnou takovou žádost neevidují podle mluvčí Ireny Seifertové ani pražští strážníci.

Žádost každého zaměstnance projednávají kliniky pracovního lékařství oprávněné k posuzování nemocí z povolání. Následně krajská hygiena prověří, zda došlo k naplnění podmínky pro uznání. V případě, že ano, řeší se odškodnění.

Žádost každého zaměstnance projednávají kliniky pracovního lékařství oprávněné k posuzování nemocí z povolání. Následně krajská hygiena prověří, zda došlo k naplnění podmínky pro uznání. V případě, že ano, řeší se odškodnění. Výše finanční kompenzace závisí na průběhu onemocně­ní i náročnosti léčby. Podle zjištění Práva se průměrná výše odškodnění pohybuje kolem

50 tisíc korun.

Omikron už v Česku převládl

Domácí

Zaměstnanec s uznanou nemocí z povolání může podle zákoníku práce uplatňovat nároky, jako je ztráta na výdělku, bolest a ztížení společenského uplatnění nebo účelně vynaložené náklady spojené s léčením.

Jako nemoci z povolání se uznávají ty nemoci, které vznikly při práci, u níž je prokázáno riziko nákazy, nebo v epidemiologicky zatížených oblastech. Podle národního registru nemocí z povolání bylo za rok 2021 uznáno zhruba 6000 nemocí z povolání, z toho se covidu-19 týkalo 5300.

Aby byl zaměstnanci uznán covid jako nemoc z povolání, stačí prokázat prodělání nemoci. Žadatel tak nemusí mít dlouhodobé následky ani těžký průběh onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám