Hlavní obsah

Co je nově potřeba pro cestování mezi okresy? Čestné prohlášení či potvrzení zaměstnavatele

Novinky, Lubomír Popovič

Opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru, opět zpřísnila. Mimo jiné je od 1. do 21. března zakázáno cestování mezi okresy, pokud se účelu cesty netýká některá z výjimek. I v takovém případě budete ale ještě potřebovat čestné prohlášení či potvrzení zaměstnavatele.

Foto: Profimedia.cz

Dodržování nových nařízení namátkově kontrolují policisté.

Článek

První tři březnové týdny roku 2021 je možné cestovat mimo „svůj“ okres jen v rámci výjimek, tedy například za prací, k lékaři či na úřady. A to ještě s dokumentem, který dokládá účel cesty. Co má čestné prohlášení či potvrzení zaměstnavatele obsahovat a kde lze stáhnout jejich vzory?

Potvrzení zaměstnavatele

Při cestách do zaměstnání mimo okres s místem pobytu je třeba potvrzení zaměstnavatele (lze vystavit i na určité období) s uvedeným bydlištěm zaměstnance a místem výkonu zaměstnání. Zaměstnavatelé mohou použít vzor potvrzení, které na svých stránkách zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Alternativou je pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz či jiný doklad, ze kterého je patrné, že se pracoviště nachází v jiném okrese. Hranice jednotlivých okresů si můžete ověřit například přes portál Mapy.cz.

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí platí přísnější opatření

Koronavirus

Čestné prohlášení

Při cestách k lékaři či na úřady mimo okres bydliště stačí čestné prohlášení, ve kterém bude uveden cíl, čas a účel cesty (musí spadat do povolených výjimek). Toto prohlášení může být napsáno i ručně, ministerstvo ale i v tomto případě zveřejnilo na webu vzor dokumentu i předtištěný formulář.

Případnou kontrolu pak spolu s nutným prohlášením usnadní také potvrzení, které dokazuje nezbytnost cesty (například žádanka od lékaře na vyšetření, pozvánka na úřad apod.).

S čestným prohlášením je možná také např. návštěva příbuzných za účelem obstarání jejich životních potřeb. Pro rozvedené rodiče, kteří mají děti ve střídavé péči a pravidelně si je předávají, platí výjimka ze zákazu pohybu pro zajištění péče o děti. Doporučeno je mít s sebou rozhodnutí příslušného orgánu o střídavé péči.

Hamáček může upravit omezení pohybu tam, kde nedává smysl. Dvě výjimky už vydal

Domácí

Kam se nesmí: na nákup za hranice okresu, sport ani mimo obec

Jelikož má nové opatření na tři týdny maximálně snížit mobilitu obyvatelstva, vycházky, běh či pobyt v přírodě jsou možné jen na území obce, kde budete po dobu omezení bydlet (tedy ne v rámci celého okresu).

Návštěvy příbuzných podle nařízení vlády nejsou povolené mimo obec ani v rámci okresu, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Jezdit na nákupy lze po celém okresu, nejlépe ale jen v nezbytném počtu osob. Venčení psů v noci je možné do 500 metrů od bydliště.

Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, a to včetně cest vlaky či autobusy. Policie může také ověřovat podezřelé případy, s lyžařskou výbavou a celou rodinou se tedy „k lékaři“ jezdit nedoporučuje.

Policisté rozdali v regionech první pokuty. Zkontrolovali tisíce lidí

Krimi

Některé výjimky ze zákazu cestování mezi okresy

  • Je možné pobývat na vlastní chatě, chalupě či jiné rekreační nemovitosti mimo okres trvalého pobytu nebo bydliště, pokud se tam občan nacházel v den účinnosti nového omezení. Pak se bude považovat za jeho bydliště a na této adrese musí zůstat po celou dobu platnosti opatření. Vláda doporučuje takový pobyt dokládat listem vlastnictví nebo jiným vhodným způsobem.
  • Pro rozvedené rodiče, kteří mají děti ve střídavé péči a pravidelně si je předávají, platí výjimka ze zákazu pohybu pro zajištění péče o děti. Doporučeno je mít s sebou rozhodnutím příslušného orgánu o střídavé péči.
  • Pokud potřebují mimo okres vycestovat za prací OSVČ, musí mít jako alternativu k potvrzení zaměstnavatele potvrzení od objednavatele.

Třetí obrat za jediný den. Policie nakonec bude dál uznávat i elektronická potvrzení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám