Hlavní obsah

Chystáme lockdown neočkovaných, vzkázala saská vláda. Zvažuje to i Rakousko

Drážďany

Tvrdý postup proti neočkovaným připravuje vláda spolkové republiky Sasko, píše v pátek server týdeníku Focus. S ohledem na prudký nárůst počtu případů nově nakažených koronavirem a stagnující očkování chce saský kabinet zavést do běžného života pravidlo dvou potvrzení, tedy o očkování nebo o prodělání nemoci v posledním půlroce. Rozhodnout by se mělo v úterý, píše Focus.

Foto: Profimedia.cz

Saský premiér Michael Kretschmer.

Článek

„Pravidlo dvou potvrzení je naprostou nutností,“ prohlásil saský premiér Michael Kretschmer. V praxi by to znamenalo, že neočkovaní by se v podstatě dostali do uzávěry. Kromě nákupu potravin a návštěvy lékárny by se nedostali nikam. Nemohli by využívat volnočasových aktivit, nakupovat jiné zboží než potraviny a využívat služeb.

Žádné služby ani nákupy. V Hamburku si neočkovaný pořídí jen potraviny

Koronavirus

Kabinet v tuto chvíli jedná s obchodníky, aby i oni ve svých prodejnách toto pravidlo nekompromisně uplatňovali, uvedla vláda. Hrozbou je nejen prudký nárůst počtu nově nakažených, ale především dynamika v obsazenosti lůžek v nemocnicích. Odborníci varují, že k přetížení nemocnic může dojít velmi rychle.

„Bereme to velmi vážně,“ řekla Juliane Morgenrothová, mluvčí saského ministerstva sociálních věcí.

Sasko, které sousedí s Českou republikou, v pátek hlásí 2177 nových případů nákazy koronavirem. V nemocnicích je 830 pacientů, z nichž 180 je na jednotkách intenzivní péče.

Očkování nebo negativní testy. Rakousko a Německo chystají adventní trhy

Zahraniční

V Sasku nastává přetížení nemocnic ve chvíli, kdy pět po sobě jdoucích dnů je pacienty s covidem obsazeno 1300 běžných nemocničních lůžek nebo 420 lůžek na jednotkách intenzivní péče.

V Sasku je v současné chvíli plně naočkováno 56,5 procenta obyvatel.

Rakousko se přidává

O podobném kroku uvažuje také Rakousko. V mírnějším provedení začíná platit už od 8. listopadu ve Štýrsku a Tyrolsku pravidlo dvou potvrzení pro takzvanou noční gastronomii, což jsou bary, noční kluby a diskotéky. Neočkovaní budou mít také smůlu s návštěvou akcí nad 500 lidí.

Pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat, povinnost dvou potvrzení se bude rozšiřovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám