Hlavní obsah

Žádné služby ani nákupy. V Hamburku si neočkovaný pořídí jen potraviny

V Hamburku se rozhodli pro tvrdý postup vůči neočkovaným. Ti se od soboty nedostanou nejen do kadeřnictví, ale nemohou si například koupit žádné oblečení, píše server týdeníku Focus. Vedení této městské spolkové země se rozhodlo zavést pravidlo dvou potvrzení (očkovaný/prodělání covidu-19 v posledním půlroce). Supermarkety, drogerie a lékárny jsou z této povinnosti vyňaty.

Foto: Profimedia.cz

Přístup jen pro očkované a ty, kteří prodělali covid-19, hlásá tabule na jednom z obchodů v Hamburku.

Článek

Ti, kteří jsou očkovaní nebo uzdravení z covidu-19, už nemusejí v Hamburku v kadeřnictví či u masáží a v rámci dalších služeb nosit roušku nebo respirátor. Neočkovaní a ti, kteří covid neměli, mají smůlu a k těmto službám se vůbec nedostanou. Negativní test, ať už PCR, či antigenní, jim nepomůže.

Další dvě spolkové země, a to Hesensko a Dolní Sasko, opatření také upravily. Vedení obou zemí dalo možnost obchodníkům, aby se rozhodli, zda budou uplatňovat pravidlo dvou potvrzení (očkování/prodělání covidu-19), nebo budou uznávat i testy, tzv. pravidlo tří potvrzení. Společnosti, které provozují velké supermarkety, oznámily, že budou akceptovat tři potvrzení. Neočkovaní ale budou mít problémy s nákupem v menších obchodech a tam, kde se vyžaduje při nákupu poradenství, například optika či půjčovny svatebních šatů a podobně, píše server Merkur.de.

Německo přestane neočkovaným proplácet testy i ušlou mzdu za karanténu

Koronavirus

V Německu, stejně jako v mnohých dalších evropských zemích, se očkování proti koronaviru téměř zastavilo. Během 24 hodin vzrostla proočkovanost první dávkou vakcíny jen o 0,1 procentního bodu – z 68,8 na 68,9 procenta –, vyplývá z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). U druhé dávky očkování dokonce zůstala hodnota beze změny na úrovni 65,8 procenta. V Německu je v současnosti proti koronaviru plně očkováno kolem 54,7 milionu osob.

Odborníci varují, že ti, kteří se nenechali očkovat, musejí počítat s tím, že se nakazí. Nejnovější statistiky mluví jasně. Během posledních 24 hodin nastal v Německu drastický nárůst počtu nově nakažených. Za úterý přibylo 17 015 infikovaných koronavirem. Den předtím to bylo 6771 a před týdnem 11 903 nově nakažených. V souvislosti s nákazou zemřelo během jediného dne 92 osob.

Německo ruší bezplatné testy na koronavirus

Koronavirus

Incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovaném období, je nyní na úrovni 80,4, den předtím byla na 75,1 a před týdnem na 65,4.

Šéf RKI Lothar Wieler se domnívá, že významný nárůst počtu infekcí je pravděpodobně způsoben návratem z dovolených a podzimních prázdnin.

Z obavy z rostoucího počtu nakažených a z důsledků, které by šíření nákazy mohlo mít pro školy, požaduje spolková rada rodičů, aby byla zavedena plošná povinnost očkování pro učitele. „Je třeba zabránit tomu, aby byly celé třídní skupiny v karanténě nebo aby byly zavřeny školy,“ uvedla Ines Weberová, členka rady.

Devět z deseti pacientů JIP je neočkovaných, hlásí německé nemocnice

Koronavirus

S žádostí o povinné očkování pro zaměstnance i klienty a návštěvníky přichází Spolková asociace zařízení pro seniory a zdravotně postižené (BKSB). „Do zařízení by měli být přijímáni jen očkovaní klienti a návštěvy by měly být také očkované,“ řekl předseda BKSB Alexander Schraml. Výjimky by měly platit jen pro ty, kteří nemohou být očkováni ze zdravotních důvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám