Hlavní obsah

Šťastná chyba v dávkování zvedla účinnost vakcíny AstraZeneca na 90 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chyba v dávkování se ukázala jako šťastná náhoda v boji o vyšší účinnost vakcíny proti koronaviru společnosti AstraZeneca. Očkovací látka má podle vedení společnosti 90procentní úspěšnost, ovšem jen tehdy, pokud člověk dostane poloviční dávkování, než s jakým vědci původně počítali.

Foto: UNIVERSITY OF OXFORD , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vysoké procento úspěšnosti vakcíny nastane, jestliže je pacientovi nejprve podána polovina dávky a za měsíc je mu pak aplikována plná dávka, píše Daily Mail s odvoláním na šéfa výzkumu a vývoje Menea Pangalose.

Dobrovolníci měli původně dostat dvě plné dávky vakcíny. Náhle ale někteří účastníci výzkumu hlásili mnohem mírnější vedlejší účinky očkování, jako jsou únava, bolesti hlavy a rukou, než se původně předpokládalo. „Pátrali jsme po příčině a při hledání jsme zjistili, že dostali jen poloviční dávku vakcíny,“ řekl Pangalos.

Účinnost vakcíny AstraZeneca může být vyšší. Záleží na schématu, míní vakcinolog

Domácí

Výzkumníci se přesto rozhodli pokračovat s touto skupinou dál, ale podali jejím členům druhou dávku očkovací látky už v původní síle. Výsledky ukázaly, že vakcína měla u této skupiny 90procentní úspěšnost, zatímco v původním režimu, kdy byly aplikovány dvě plné dávky v rozmezí nejméně jednoho měsíce, měla 62procentní úspěšnost. Kombinovaná analýza z obou dávkovacích režimů ukázala průměrnou účinnost na úrovni 70 procent.

„Ano, k vyšší účinnosti vakcíny nás dovedla chyba. Ale byla to serendipita (šťastná náhoda),” řekl Pangalos. Je však podle něj zapotřebí dalších analýz, aby se vysvětlilo, proč počáteční nižší dávka zvládla posílit imunitu.

Je levná a nenáročná na skladování, vychvaluje AstraZeneca svou vakcínu. Účinnost má 70 procent

Koronavirus

Vakcína využívá geneticky upravený adenovirus, který způsobuje běžné nachlazení, ale nemůže se množit. Do něj je vnesena informace o proteinu, s jehož pomocí se koronavirus SARS-CoV-2 napojuje na buňky v lidském těle, na jejich receptory ACE2.

Jedním z možných vysvětlení bylo, že nižší hladiny antigenu od začátku způsobily celkově lepší nárůst výkonu imunitního systému, dodal.

Přehledně: Jak jsou firmy daleko s vakcínami

Koronavirus

Pangalos řekl, že žádosti o schválení vakcíny byly podány v Británii a u Evropské lékové agentury (EMA) a tento týden začnou jednání také s americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Společnost tvrdí, že vakcína může být schválena regulačními úřady již během dvou týdnů a v prosinci by se mohla zahájit vakcinace. Ve velkém by se mohlo začít očkovat na začátku příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám