Hlavní obsah

Česko AstraZeneku nezastaví, používá jinou šarži

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko se nepřidá ke státům, které dočasně zastavily očkování vakcínou od AstraZeneky kvůli podezřením na úmrtí. Informoval o tom Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), podle kterého se v tuzemsku používají jiné, bezpečné šarže vakcíny.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti AstraZeneca.

Článek

„Šarže vakcín AstraZeneca, o které se v této souvislosti mluví, nebyla a není v České republice,“ sdělila ve čtvrtek ředitelka SÚKL Irena Storová.

„Dnes jsme v rámci jednání správní rady Evropské agentury pro léčivé přípravky a v rámci farmakovigilančního výboru pro posuzování rizik léčivých přípravků (PRAC) tuto problematiku projednávali. Většina zástupců lékových agentur se zatím k takovým krokům nechystá a ani v ČR aktuálně žádná opatření neplánujeme,“ dodala.

Dánsko a Norsko pozastavily očkování AstraZenekou, jeden člověk umřel a několik jich mělo krevní sraženiny

Evropa

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nejsou obavy namístě. „Není potřeba tuto nebo jinou vakcínu odmítat. Vše je sledováno bedlivě, kdyby došlo k jakékoliv změně, budou to občané vědět,“ řekl v ČT.

1506 podezření na nežádoucí účinky

I v Česku eviduje lékový ústav podezření na úmrtí spojená s očkováním, přesněji jedenáct hlášení. Všechny ve spolupráci s evropskými úřady SÚKL prověřuje.

Zájem o očkování stoupl. Vakcínu chce 64 procent lidí

Koronavirus

Většina případů se podle dřívějších vyjádření šéfky Storové týkala seniorů. Je ale nepravděpodobné, že by se ve větším měřítku jednalo o AstraZeneku, jelikož zhruba 83 procent dosud podaných dávek v Česku je od firmy Pfizer/BioNTech.

S rostoucím počtem naočkovaných přibývá i hlášení na nežádoucí účinky, kterých SÚKL obdržel přes 1500. Nejčastěji si lidé stěžují na horečku, zimnici, únavu nebo bolesti v místě vpichu, horkost, tlak na hrudi (56 % hlášení). Časté jsou i bolesti hlavy, závrať, mravenčení či bolest kloubů a svalů, případně nevolnost a průjem.

Reklama

Výběr článků

Načítám