Hlavní obsah

Francouzská exministryně stane před soudem kvůli pandemii

Novinky, drk
Paříž
Aktualizováno

Bývalá francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová byla v pátek formálně obviněna z „ohrožení života jiných osob”, informovala v pátek agentura AFP. Politička šéfovala rezortu zdravotnictví v době, kdy vypukla celosvětová pandemie covidu-19. Obžalobu podali prokurátoři Republikánského soudního dvora (CJR), který má na starost žalovat pochybení vládních ministrů.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová

Článek

Chování Buzynové řeší Soudní dvůr republiky, speciální instituce zabývající se stížnostmi na rozhodování vládních ministrů.

Soudní dvůr bude řešit otázky, které si v průběhu pandemie kladly občané většiny zemí: byla vláda dostatečně připravena a zaváděla opatření v souladu s vědeckým poznáním.

Žalobce Republikánského soudního dvora (CJR), který reakci vysokých vládních představitelů na pandemii covidu-19 vyšetřuje, uvedl, že Buzynová byla obviněna z "ohrožení životů dalších osob", nikoliv však z druhého možného trestného činu, kterým bylo "nezabránění pohromě".

Páteční oznámení představuje pouze první z mnoha kroků. Jak upozorňuje agentura Reuters, CJR na základě důkladného prošetření rozhodne, zda případ shodit ze stolu, nebo ho postoupit soudu.

Osmapadesátiletá politička skončila ve funkci ministryně zdravotnictví v únoru 2020, aby mohla kandidovat na starostku Paříže za hnutí La République en marche!, které založil prezident Emmanuel Macron.

Epidemie ve Francii není u konce, varoval Macron. Země má nejvíc nákaz od dubna

Zahraniční

Podle serveru France24 jde o o jeden z prvních případů na světě, kdy je čelný politický představitel hnán k právní odpovědnosti za řešení epidemie covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám