Hlavní obsah

Budu pečovat jen o očkované pacienty, oznámil lékař z Hannoveru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hannover

Od roku 2022 bude naše lékařská praxe ošetřovat pacienty, kteří jsou očkovaní nebo prodělali onemocnění covid-19, oznámil doktor Christian Albert z německého Hannoveru. Na tomto postupu se shodl se všemi kolegy, kteří v zařízení pracují, píše server týdeníku Focus.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jeho tým léčí pacienty s oslabenou imunitou, kteří prodělávají náročné chemoterapie, jsou v paliativní péči (trpí nevyléčitelnými chorobami) či čekají na transplantace.

„Staráme se o speciální skupiny pacientů, kteří potřebují naši veškerou pomoc. Ze všeho nejmíň ale potřebují covid-19,“ řekl Albert. Právě proto, že chce všemi způsoby své pacienty chránit, rozhodl se pro toto opatření.

Devět z deseti pacientů JIP je neočkovaných, hlásí německé nemocnice

Koronavirus

Na otázku, jak se lékaři vypořádávají s morálním a etickým dilematem, odpověděl:

„Který etický cíl je důležitější? Postarat se o lidi, kteří dobrovolně odmítnou očkování, nebo se postarat o pacienty, kteří potřebují zvláštní péči? To mi velmi usnadňuje rozhodování,“ řekl Albert.

Lékaři se rozhodli, že dají svým neočkovaným pacientům čas do konce letošního roku, aby se buď nechali naočkovat, nebo si našli jiné lékaře, pokud očkování odmítají.

Oznámení ale vyvolalo vlnu nenávistných reakcí, minimum jich podle jeho slov pocházelo z lékařských kruhů. Mnoho lidí, kteří se odmítli očkovat, tvrdí, že jsou diskriminováni. To ale doktor Albert odmítá.

Německo zruší bezplatné koronavirové testy

Evropa

„Ti, kteří se nechtějí nechat očkovat, chtějí, aby se každý choval podle nich. Nejsou oběťmi, ale pachateli," prohlásil lékař.

Za svým rozhodnutím si stojí. „Nenechám se terorizovat teroristy,“ říká. Respektuje rozhodnutí se neočkovat, ale respekt očekává i on. „Očekávám, že budou respektovat skutečnost, že své pacienty chráním.“

Tvrdí, že jeho rozhodnutí pacienti přijali, pouze tři z nich opustili jeho praxi, sdělil televizi RTL.

Reklama

Výběr článků

Načítám