Hlavní obsah

Německo zruší bezplatné koronavirové testy

• Aktualizováno

Od 11. října se v Německu ruší bezplatné testování na koronavirus. Na tomto datu se během úterního jednání dohodla kancléřka Angela Merkelová s premiéry jednotlivých spolkových zemí. Německo tak zvyšuje tlak na to, aby se lidé nechali očkovat proti nemoci covid-19.

Foto: Christian Mang, Reuters

Uprostřed kancléřka Angela Merkelová, vpravo bavorský premiér Markus Söder a vlevo Michael Müller

Článek

„Dnes jsme v odlišné situaci. Vakcín máme dostatek, proto očkování musíme co nejvíce propagovat,“ řekla Merkelová a dodala: „S účinností od 11. října spolková vláda ukončí nabídku bezplatných testů.“ Kancléřka zdůraznila, že přístup k bezplatným rychlotestům budou mít lidé, kteří očkováni zatím být nemohou, mimo jiné těhotné nebo nemocní.

„Ten, kdo se nenechá očkovat, navzdory tomu, že je mu vakcína nabízena, nemůže počítat s tím, že mu bude společnost testy financovat,“ řekl Michael Müller (SPD), šéf berlínské vlády.

Německo pospíchá ke kolektivní imunitě

Evropa

Dosud se může v Německu bezplatně testovat každý zájemce. Nechat se zdarma otestovat i každý den není problém. To podle kritiků nenutí ty, kteří vakcinaci zatím odkládají, aby se nechali očkovat. To kritizoval i Müller. „Skupina neočkovaných je příliš velká. Je hořké vidět, kolik lidí má neustálé výhrady k vakcíně a odmítá ji.“

Bavorský premiér Markus Söder v této souvislosti připomíná, že nízká proočkovanost je především mezi mladými. Upozorňuje je, že pokud se budou konat různé akce a pořadatelé se rozhodnou umožnit přístup pouze očkovaným nebo těm, kteří v posledním půlroce prodělali onemocnění covid-19, stát nemůže zasáhnout. „Očkování je způsob, jak znovu získat svobodu a bezstarostnost“, řekl Söder.

Německo chce od neděle povinné testy při příjezdu do země

Koronavirus

Kabinet zatím nebude rušit pravidlo tří potvrzení, tedy potvrzení o očkování, o prodělání nemoci či negativní test, pokud se budou konat velké akce v uzavřených prostorech nebo při návštěvách v nemocnicích nebo při využívání služeb, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, masáže a podobně. „Spolkové země mohou vydat nařízení, že pravidlo tří potvrzení se ruší nebo pozastavuje, pokud je sedmidenní výskyt v dané oblasti nižší než 35 nakažených na 100 000 obyvatel,“ uvedla Merkelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám