Hlavní obsah

Britský ostrov zrušil všechna opatření. Covid udolal

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Douglas

Samosprávné britské korunní závislé území Ostrov Man zrušilo všechny své protikoronavirové restrikce. Všech 50 hospod na ostrově tak mohlo od pondělí otevřít, studenti se vrátili do škol. Tamní vláda nošení roušek už pouze doporučuje.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Man

Článek

Odbitím nedělní půlnoci skončil na ostrově 25denní lockdown. Vzhledem k tomu, že se na území ostrova neobjevil žádný případ nemoci covid-19, který by zdravotníci nedokázali vytrasovat, skončila také všechna zavedená opatření.

„Jsem rád, že to lidi brali vážně, protože nám to teď umožní vrátit se k normálu,” okomentoval situaci jednadvacetiletý student Joseph Butler.

I z reakcí ostatních je patrné, že si obyvatelé ostrova ulevili. Sedmdesátník Philip Brearley popisuje návštěvu centra hlavního města ostrova jako „skvělý pocit”.

Podle svých slov je rád, že vláda přistoupila ke krátké ale tvrdé uzávěře. „Bylo to dobře, uklidňovalo mě to a připadal jsem si v bezpečí,” komentoval Bearley.

Roušky už jen dobrovolně

Od pondělí se do škol vrátili studenti a lidé zase smí chodit ven jak se jim zachce. Všech 50 hospod, které na ostrově jsou, opět otevřelo své dveře zákazníkům.

Preventivní opatření, jako jsou sociální rozestupy a nošení roušek, jsou nyní pouze dobrovolná.

Británie hlásí rekord v očkování, opozice chce prioritu pro učitele

Koronavirus

Fakticky jediné opatření, které zůstává v platnosti, je uzavření hranic. Na ostrov mohou přicestovat pouze zdravotníci a lidé s osobně nezbytným důvodem.

Ostrov man je samosprávné závislé území britské koruny. Má vlastní měnu, zákony i parlament. Hlavou státu je sice královna Alžběta II., na ostrově ji ale zastupuje guvernér. Opatření vydávaná londýnskou vládou se na obyvatele nevztahují.

Od počátku pandemie zaznamenal Man s 84 tisíci obyvateli celkem 434 případů koronaviru, 25 lidí zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám