Hlavní obsah

Britská mutace viru je mezi námi. Jak moc je rozšířená, bude jasné za několik dní

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní referenční laboratoř potvrdila, že výsledky zkoumaných vzorků, u nichž pražská laboratoř měla podezření na tzv. britskou mutaci viru, jsou pozitivní na změnu, kterou se tzv. britská mutace viru prokazuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zprávu o potvrzení nálezu jsem obdržela dříve, než jsme očekávali, a hned jsme to samozřejmě nahlásili ministerstvu zdravotnictví. Dnes ve 14 hodin pořádáme tiskovou konferenci, kde chceme přiblížit proces sekvenování a vysvětlit zjednodušeně odborný postup,“ sdělila Právu Klára Doláková, mluvčí Státního zdravotního ústavu, pod nějž Národní referenční laboratoř (NRL) spadá.

V Česku je britská mutace viru, může ji mít až 10 procent nakažených

Domácí

Deset vzorků, u kterých se tzv. britská mutace prokázala, nutně neznamená, že by každý desátý nakažený Čech byl postižen touto novou, nakažlivější variantou viru.

„Budeme to samozřejmě sledovat a nadále sekvenovat vzorky, abychom měli představu, jestli nedojde k dramatickému výskytu,“ sdělila Právu v rozhovoru Helena Jiřincová, vedoucí NRL pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.

Nyní záleží na laboratořích, které vzorky vyšetřují, zda zachytí další podezření a zašlou je ke kontrole do NRL. „Už v pátek jsme vyzvali všechny laboratoře, které používají vhodnou testovací sadu, aby nás informovaly o možných případech mutace a zasílaly nám materiály pro ověření. Až z toho lze soudit, jak masově je mezi covid pozitivními rozšířena tato takzvaná britská mutace. Zatím nemám zprávy o tom, že bychom obdrželi další podezřelé vzorky na tento typ mutace,“ dodala mluvčí.

U deseti českých pacientů je podezření na britskou mutaci

Koronavirus

Vzroste číslo R

Mutace SARS-CoV-2, kterou zachytily jako první laboratoře ve Velké Británii, je v současnosti rozšířena v téměř všech zemích na evropském kontinentu, včetně Slovenska.

Podle dosavadních zjištění nenapadá lidský organismus agresivněji, nepůsobí horší průběh nemoci, ale šíří se snadněji, podle odhadů je nakažlivější až o 40 % než původní divoký vir, který ve světě řádil na jaře.

Rozvolňovat se teď nebude, shodli se ministři. Chtějí pro něj další kritérium

Koronavirus

To je jak podle molekulární bioložky Heleny Jiřincové, tak podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), důvod k obezřetnosti a odsunutí případného rozvolňování. Právě snadnější šíření tohoto viru stojí za nárůstem čísla R jak ve Velké Británii, tak zřejmě i v Izraeli, kde zdatně očkují anticovidovou vakcínou už od konce minulého roku.

Prokáže-li se masivní rozšíření takzvané britské mutace u nás, lze očekávat, že nakažených přibude a reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, které už dnes mírně vzrostlo na hodnotu 0,76, bude stoupat.

Reklama

Výběr článků

Načítám